teosluetteloon
 

 

LAILA PULLINEN
(1933)

Muusa, Runoilijanaukio
1989

pronssi/maareliefi
pronssiveistoksen korkeus 475

Hervannan toimintakeskuksen edusta
Valtaraitti 35

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Muusa
Kuvanveistäjä Laila Pullisen suunnitelman mukaan toteutettu maareliefi Runoilijanaukio rakennettiin Hervannan toimintakeskuksen yhteyteen. Maareliefin päälle on sijoitettu voimakkaasti abstrahoitu seisova naishahmo Muusa, joka ikään kuin nousee tai kasvaa maasta. Teos syntyi yhteistyössä arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän kanssa. Toimintakeskuksen viereen sijoitetulla teoksella on haluttu korostaa henkisten arvojen mukanaolon tärkeyttä yhteiskunnallisessa elämässä. Teokselle myönnettiin vuoden 1991 Ympäristörakenne-palkinto.
 

 

LAILA PULLINEN

(1933)

Terijoella syntynyt Laila Pullinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1953-56. Hän jatkoi taideopintojaan Italiassa Accademia Pietro Vannuccissa, Perugiassa vuonna 1958 ja Accademia di Belle Artissa Roomassa vuosina 1961-62. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1956.

Laila Pullisen teoksia on useissa kotimaisissa taidekokoelmissa. Tämän lisäksi hänen julkisia veistoksiaan on pystytetty eri puolilla maata. Kuparilevyä räjäyttämällä toteutettu Aurinko tunturissa -teos valmistui Montrealin maailmannäyttelyyn vuonna 1967, seuraavana vuonna teos pystytettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Itämeren tytär - Maila Talvion muistomerkki Meilahdessa Helsingissä on vuodelta 1971.

Tampereen kaupungin www-sivuilla esitellyn teoksen lisäksi Pirkanmaalta löytyy muitakin hänen veistoksiaan. Tampereen yliopiston päärakennuksessa on teos Auringonkantaja vuodelta 1966, Tesoman kirkossa on alttarireliefinä Nyt näemme kuin kuvastimessa, silloin kasvoista kasvoihin, 1975-78.

Laila Pullisen teoksia on myös ulkomailla, Puolikuu 1971-80 ja Liekki 1979-80 ovat Jeddassa Saudi-Arabiassa. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia vuonna 1969.Laila Pullinen oli Vuoden taiteilija vuonna 1975. Hän toimi taiteilijaprofessorina vuosina 1990 -95.

Laila Pullisen teosten päämateriaali on pronssi. Hän on veistosten lisäksi tehnyt maataideteoksia ja litografioita.


 

Laila Pullinen

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon