teosluetteloon
 

 

JOHN MUNSTERHJELM
(1879 - 1925)

Suomen järvet
1911

pronssi
korkeus 210

Vaha-Helmin puisto, Epilä

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Suomen järvet
Alaston nainen soittaa hauenluista harppua, jonka kielet muodostuvat vesisuihkuista. Veistos esittää vertauskuvallisesti Suomen vesistöjä. Veistos oli esillä Suomen kuvanveistäjäliiton järjestämässä II Veistokuvanäyttelyssä vuonna 1911 ja sai melko ristiriitaisen vastaanoton. Erään kriitikon mukaan "Ajatus on uusi omatakeinen ja kuvannollisuudessansa runollinen, nuori vedenneito taas on muodoista verrattain kaunis". Toinen arvostelija löysi toisenlaista sanottavaa. "Kuten kuvastammekin jo voi päättää, (hän on) aivan liian vähän suomalainen voidakseen kuvata juuri Suomen sisävesiä. Hän on silmiinpistävän saksalainen, aivan kuten Vallgrenin helsinkiläisen suihkukaivon nainen (Havis Amanda) on silmiinpistävän ranskalainen". Munsterhjelm yritti myydä suihkukaivoveistostaan sekä Viipuriin että Porvooseen. Winterin tehtaiden toimitusjohtajan Uno Khüryn (1883-1950) kerrotaan ostaneen teoksen taiteilija Munsterhjelmin varastosta. Veistos sijoitettiin silloisen apulaisjohtajan talon pihaan. Oy Metra Ab lahjoitti veistoksen Tampereen kaupungille vuonna 1997. Lahjoituksen ehtona oli, ettei teosta saa siirtää pois Winterin alueelta. Kaupungin puistoyksikkö suunnitteli veistosta varten oman puiston, jonne teos pystytettiin keväällä 2001. Veistos ei ole aikaisemmin toiminut suihkukaivoveistoksena, nyt siihen liitettiin vesielementti.
 

 

JOHN MUNSTERHJELM

(1879-1925)

John Munsterhjelm syntyi taiteilijaperheeseen. Hänen isänsä oli taidemaalari Hjalmar Munsterhjelm. John Munsterhjelm opiskeli Kunstgewerbemuseumschulessa Berliinissä vuosina 1902-03 ja Kuninkaallisessa kuvaamataidekorkeakoulussa Charlottenburgissa Tanskassa vuosina 1904-07. Hänen veistoksiaan oli ensimmäistä kertaa näytteillä Helsingissä vuonna 1904.

John Munsterhjelm asui Saksassa vuodet 1902-11. Hänen tuotantoonsa kuuluu muotokuvia ja mm. 22 sankaripatsasta. John Munsterhjelm on suunnitellut myös mitaleja.


 

John Munsterhjelm

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon