teosluetteloon
 

 

HANS-CHRISTIAN BERG
(1971)

Valon kehrä
2010

maalattu lentokonealumiini, tietokoneohjatut led-valot

Pellavantori, Tampellan alue

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Valon kehrä
Klikkaa kuvaa ja katso kuvaesitys
Tampellan uuden asuinalueen suunnitteluvaiheessa Pellavantorille varattiin paikka valoteokselle. Torille rakennetulle korokkeelle oli tätä tarkoitusta varten tehty varaukset sähkölaitteille. Hankkeen edetessä alueen suunnitteluryhmä päätyi siihen, että pelkkä valoteos ei riitä. Paikalle haluttiin taiteilijan suunnittelema taideteos, jossa valo on yhtenä elementtinä. Tässä tarkoituksessa käännyttiin kuvataiteen asiantuntijaryhmän puoleen, joka kutsui tehtävään Hans-Christian Bergin. HC Berg otti suunnittelun lähtökohdaksi voiman ja energian, molemmat elementtejä, jotka yhdistyvät mielikuviin sekä koskesta että sen ympärillä olevasta teollisuudesta. Taustalla vaikutti myös Tampellan alueen historia teollisuuskaupunginosana. Näistä lähtökohdista syntyi idea alumiiniveistoksesta, joka saa muotonsa 2D –valo- ja äänikäyrän siirtämisestä 3D-ulottuvuuteen. Teoksen ytimenä olevan keskiputken ympärille on kiinnitetty 288 led-lamppua ja suuri määrä valoa heijastavia, muotoon leikattuja alumiiniprofiileja. Lamput on kytketty ohjausyksiköihin, jotka pystyvät kehittämään miltei rajattomasti erilaisia valaistusvaihtoehtoja. Berg on suunnitellut teokseen valo-ohjelman, jota haluttaessa voidaan muuttaa taiteilijan ohjeiden mukaan. Valo-ohjelmien esikuvana on mustekala Reef Squid, yksi vedenalaisen maailman kauneimpia olentoja, jolla on uskomaton kyky vaihtaa väriä silmänräpäyksessä.

Noin seitsemän metriä korkean Valon kehrä –teoksen visuaalinen ilme muuttuu jatkuvasti. Päivällä siihen vaikuttaa katsojan sijainti, liike ja päivänvalon määrä. Päivällä teos myös toimii intiimimmin kuin yöllä, jolloin se valon vaikutuksesta ikään kuin kasvaa kooltaan ja valaisee torialuetta leikkisällä valon vaihtelulla ja rakenteen synnyttämillä kuvioilla.

 

 

HANS-CHRISTIAN BERG

(1971)

Hans-Christian Berg (s. 1971) valmistui maisteriksi sekä Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta että Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasitaiteen suunnitteluohjelmasta vuonna 2002. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2004. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta1995 lähtien. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2007. Bergin teoksia on hankittu useisiin merkittäviin taidekokoelmiin Suomessa, ja hän on saavuttanut myös kansainvälistä menestystä. Julkisia tilausteoksia hän on toteuttanut Salon kaupungille 2006 ja Turun kaupunginkirjastoon 2007.

Hans-Cristian Berg tiedetään taiteilijaksi, joka luovassa työssään ei arkaile ottaa riskejä eikä pelkää suuriakaan hankkeita. Hän hyödyntää teoksissaan innovatiivisella tavalla valoa ja optista illuusiota. Kuvanveiston ja keramiikka- ja lasitaiteen taitajana hän yhdistelee ennakkoluulottomasti eri materiaaleja ja tekniikoita.

Hans-Christian Berg asuu ja työskentelee Inkoossa.


 

Hans-Christian Berg

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2011/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon