Tampereen taidemuseo

 

 
Taivas maan päällä -
Tuskien mies


 
  Sijaintisi: Musti > Taivas maan päällä > Tuskien mies

Tuskien mies



Ferrarassa ja Romagnassa toiminut taiteilija
(1500-luvun alku)
Kuollut Kristus enkelien kannattamana
Öljymaalaus puulle
49,5 x 40,5 cm
Näyttelyssä numero 11

Kristillisen taiteen suuret kuvat ovat Kristuksen syntymä ja Kristuksen kuolema. Kuva Kristuksesta Tuskien miehenä pohjautuu evankeliumien kärsimyshistoriaan ja Jesajan kirjan kuvaukseen kärsivästä Herran palvelijasta (Jes. 53:3). Aiheen juuret johtavat Gregoriuksen messun ihmeeseen, jossa Kristus Tuskien miehenä ilmestyi paavi Gregoriukselle tämän viettäessä messua Santa Croce in Gerusalemme –kirkossa Roomassa. Kuvatyyppi tunnetaan nimellä ”Säälin kuva”, ”Imago pietatis”. Myöhäiskeskiajan ja renessanssin aikana se oli yksi suosituimmista hartauskuvista Euroopassa. Maalausten lisäksi se levisi grafiikanlehtinä, sekä taidokkaina ja kalliina kuparipiirroksina että yksinkertaisina puupiirroksina.

Kuollut Kristus enkelien kannattamana on hartauskuva, läsnäolon kuva, jonka tarkoitus on saattaa Kristus ja rukoilija yhteyteen keskenään. Se ei kerro tapahtumien kulkua, niin kuin kärsimyshistorian vaiheita esittävät teokset, vaan tuo kärsivän Kristuksen ihmisen eteen.

Sakramentteja, etenkin kastetta ja ehtoollista*, kuvattiin myös “epäsuorasti” Vanhan testamentin aiheilla, joiden nähtiin ennustavan Uuden testamentin tapahtumia. Niinpä Kristuksen uhria ja ehtoollisen sakramenttia ennusti Abrahamin uhri, ehtoollisen taivaallista leipää israelilaisten vaelluksensa aikana nauttima manna ja kastetta vesi, jonka Mooses löi sauvallaan esiin kalliosta. Näitä aiheita kuvaavat teokset sisältyvät Humanismin lähettiläät –näyttelyyn.

*Katolisessa kirkossa on seitsemän sakramenttia: kaste, ehtoollinen, vahvistus, parannuksen sakramentti eli rippi, avioliitto, papiksi vihkiminen ja sairaiden voitelu.