Tampereen taidemuseo

 

 
Leza Lidow -
kuka ja mistä?

 
 

Sijaintisi: Musti > Musti ja Leza Lidow > Ikuinen kamppailu

Amerikkalainen taiteilija Leza Lidow vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Los Angelesissa ja New Yorkissa. Hänen juurensa johtavat Venäjälle Dolgorukien ruhtinassukuun. Lezan äiti oli syntynyt Kiinassa venäläisen diplomaatin tyttärenä. Vallankumouksen jälkeen perhe ei palannut Venäjälle vaan muutti Yhdysvaltoihin.

Klikkaa kuva isommaksi
Wade Reynolds (s. 1929)
Leza Lidowin muotokuvaLeza kasvoi kirjojen, taiteen ja musiikin maailmassa. Äiti keräsi aasialaista taidetta, käänsi aasialaista kirjallisuutta ja julkaisi useita kirjoja kiinalaisesta runoudesta. Isä oli palvellut lentäjänä ensimmäisessä maailmansodassa ja toimi sen jälkeen stunttilentäjänä. Leza avioitui lukion jälkeen elokuvasäveltäjä Frederick Hollanderin kanssa, joka tunnetaan erityisesti Marlene Dietrichille sävelletystä laulusta Falling in Love Again.
Avioliitto kesti kolme vuotta ja siitä syntyi tytär Melody.


Kuvataiteesta Leza kiinnostui varhain. Ensimmäisen avioliiton päätyttyä hän jatkoi maalaamista, esiintyi näyttelyissä ja sai useita palkintoja. Taideopintojaan hän jatkoi Pariisissa ja Sveitsissä ja palasi 1951 Los Angelesiin. Pian tämän jälkeen hän avioitui tehtailija Eric Lidowin kanssa. Avioliitosta syntyi kaksi poikaa, Derek ja Alexander.


1980-luvulta alkaen Leza Lidowin teoksia on ollut runsaasti esillä näyttelyissä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Pariisin Grand Palais’ssa 1992 niihin tutustui 500 000 katsojaa. þakkipeli-installaatiollaan hän 1995 pääsi Guinness’n ennätysten kirjan ranskalaiseen laitokseen. Tampereen taidemuseoon Leza Lidowin näyttely saapui Venäjän nykyhistorian museosta Moskovasta.


Maalausten lisäksi Leza Lidow tunnetaan näyttävistä kolmiulotteisista ihmishahmoistaan, jotka hän keksi sattumalta:

”…Kaikki alkoi siitä kun miniäni pyysi minua suunnittelemaan jotakin hänen juuri avatun liikkeensä näyteikkunaan Rodeo Drivelle Beverly Hills’iin. Maalasin hänelle kolme mallinukkea. Niistä tuli sensaatio – ihmiset tungeksivat nähdäkseen ne. Naapuriliikkeiden omistajat raivostuivat, sillä miniäni vei heiltä asiakkaat. Silloin oivalsin, että idea oli hyvä. Niin aloitin mallinukkien maalaamisen. Ne ovat minulle kuin maalauskangas…”


Lidowin taiteessa maalaustaide ja kuvanveisto yhdistyvät tavalla, joka on tuttu jo renessanssiajan taiteesta. Hän innostui surrealistisesta ilmaisusta tavattuaan Salvador Dalin ja nähtyään tämän teoksia. Dalin ja surrealismin vaikutus näkyy selvästi hänen taiteessaan. Vaikutteita on myös René Magrittelta ja Giorgio de Chiricolta sekä Marcel Duchampin esinetaiteesta. Leza Lidowin teosten häkellyttävässä maailmassa ylellisyys ja kits yhtyvät rakkauden ja elämän suuriin teemoihin: sukupuolten välisiin suhteisiin, ekologisiin ja filosofisiin kysymyksiin. Jokaisessa teoksessa on mukana toivo, jota taiteilija kehottaa katsojaa etsimään.

Leza Lidowin näyttelyn on järjestänyt Tampereen taidemuseo yhdessä moskovalaisen Dom Naštšokina –taidegallerian kanssa.


Tehtäviä
Näyttelyssä on sarja teoksia, jotka vetoavat luonnon puolesta. Perinteisessä ajattelussa nainen ja luonto liitetään yhteen, samoin mies ja kulttuuri (kulttuurilla tarkoitetaan tässä ihmisen rakentamaa maailmaa luonnon vastakohtana). Näkyykö mielestäsi Leza Lidowin ekologisissa teoksissa se, että hän on nainen?

Ensi silmäyksellä Leza Lidowin näyttely todennäköisesti vaikuttaa hyvin erilaiselta kuin samaan aikaan esillä oleva Humanismin lähettiläät. Mitkä asiat yhdistävät näitä kahta näyttelyä? Pohdi teemoja, esitystapoja ja teosten suhdetta omaan aikaansa.

Monissa Leza Lidowin maalauksissa on päähenkilönä koira, usein hyvin hienosti ja kalliisti pukeutunut. Ensi silmäyksellä sarja näyttää herttaisilta satuaiheilta, mutta tarkemmin katsottuna niin ei taida ollakaan.
Mitkä asiat teoksissa mielestäsi häiritsevät satutunnelmaa?
Millaisessa maailmassa Leza Lidowin koirat elävät?

Katso Wade Reynoldsin Leza Lidowin muotokuvaa ja vertaile sitä hänen teoksiinsa.
Mitä Leza Lidowin teoksissa on hänen omasta ympäristöstään?

Leza Lidow on kirjoittanut runonomaiset tekstit teoksistaan Kloonaus ja Viimeinen ehtoollinen.
Kirjoita oma teksti Tietokonenainen ja Laulamme yhä hänen lauluaan –teoksista.

Kloonaus Kloonaus, yksityiskohta
(6 osaa)
öljyväri muoville

Femme du monde
Femme du monde
1988
öljyväri


 

Pelastakaa sademetsät
Pelastakaa sademetsät
1995
öljyväri muoville
Tietokonenainen
Tietokonenainen
öljyväri muoville