Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

TELEVISIOTOIMINNAN ALOITTAMISEN MUISTOLAATTA
1987

Arkkitehti Gunnar Strömmer
Frenckell, Frenckellinaukio 2
pronssi

Laatan teksti

TAMPEREEN
TELEVISIOKERHO

ALOITTI 20.12.1957
TÄSSÄ RAKENNUKSESSA
TAMPERELAISEN
TELEVISIOTOIMINNAN


Televisiotoiminnan aloittamisen muistolaatta kiinnitettiin Frenckellin talon seinään 21.12.1987, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta koelähetysten aloittamisesta Tampereella. Laatan oli suunnitellut Tampereen Televisiokerhon jäsen arkkitehti Gunnar Strömmer ja se valettiin pronssiin Tampereen ammattioppilaitoksen valimossa Hervannassa. Muistolaatan kuva-aihe on peräisin television virityskuvasta. Laatan luovutti Tampereen Televisiokerhon puolesta professori Osmo Hassi ja sen vastaanotti valtuuston puheenjohtaja Matti Koponen.

Tamperelaiset harrastajat perustivat Tampereen Televisiokerhon 1957. Lähetyskokeiluja oli tehty jo 1955 radiomessuilla. Tampereen kaupunki lahjoitti kerholle ilmaiset tilat Frenckellistä, jonne harrastajat rakensivat kaiken itse kuvalähettimistä antenneihin. Koelähetykset saatiin ilmoille 20.-22.12.1957. Kovan kiireen takia ne olivat vielä äänettömiä, mutta pääasiahan oli liikkuva kuva!


TES-TV siirtyi 1964 Yleisradion hoitoon. 1960-luvun puolivälissä perustettiin TV 2, kaupunginjohtaja Erkki Napoleon Lindforsin tuella se sai oman televisiokeskuksensa Tampereen Tohloppiin, jonne TV 2 muutti 1970-luvun puolivälissä.