Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

TAMPEREEN TAIDEMUSEON LAATTA

Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34
pronssi

Laatan teksti

ARKKITEHTI C. L. ENGEL
ON PIIRTÄNYT TÄMÄN
TALON 1838 KRUUNUN
VILJAMAKASIINIKSI.

ARKKITEHTI HILJA GESTRIN
ON SUUNNITELLUT SEN
TAIDEMUSEOKSI 1931.

Carl Ludwig Engel (1778-1840) syntyi Berliinissä. Hän opiskeli arkkitehdiksi Saksassa ja valmistuttuaan hän siirtyi Tallinnaan kaupunginarkkitehdiksi. Pietarilaisyhteyksiensä kautta hän tutustui Suomeen ja alkoi suunnitella tänne rakennuksia. Engel toimi vuosina 1816-1823 Helsingin uudelleenrakennuskomitean arkkitehtina. Hän suunnitteli Helsinkiin Senaatintorin ja sen lähiympäristön rakennukset.

Engelin vaikutus laajeni koko maahan, kun hänet valittiin Suomen intendenttikonttorin johtajaksi 1824 ja hänen vastuulleen tuli koko Suomen julkinen rakennustoiminta. Hänen vaikutuksestaan uusklassinen tyyli näkyy rakennuksissa kautta maan.

Tampereelle Vanhan kirkon yhteyteen valmistui C. L. Engelin suunnittelema yläosastaan puinen kellotapuli vuonna 1828, kaupungin asemakaava vuonna 1830 ja Kruunun viljamakasiini vuonna 1838. 1920-luvulla heräsi ajatus taidemuseon perustamisesta Tampereelle. Arkkitehti Hilja Gestrin suunnitteli makasiinin muutoksen taidemuseoksi. Toinen laaja peruskorjaus ajoittui vuosille 1983-84, jolloin taidemuseota nykyaikaistettiin ja laajennettiin Antti Ilveskosken suunnitelmien mukaan.

Tampereen taidemuseo