Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

TAMPEREEN SUOJELUSKUNTATALON MUISTOLAATTA
1996

Ratinanlinna, Hatanpään valtatien ja Aleksanterinkadun kulma
graniitti

Laatan teksti

RATINANLINNA
TAMPEREEN
SUOJELUSKUNTATALO
1928-1944

Tampereen suojeluskuntatalon muistolaatta paljastettiin 11.4.1996 Ratinanlinnassa. Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri kapellimestari Rauni Lehtosen johdolla juhlisti tilaisuutta esittämällä sävelmät Vilppulan urhojen muistolle ja Valan. Suojeluskuntaveteraanien hankkiman laatan paljastuspuheen piti kansleri Reino Erma ja luovutuspuheen everstiluutnantti Pentti Orsila.

Tampereen suojeluskunnan esikunta toimi vuodesta 1919 alkaen Lindellin koulussa, nykyisen Hiekan taidemuseon paikalla. Kun vuokrasopimus kuitenkin päättyi vuonna 1927, Hyppösen Kenkätehdas Osakeyhtiö tarjosi Suojeluskunnalle ostettavaksi Ratinanlinnan tonttia. Arkkitehti Birger Federleyn suunnitelmien mukaan rakennettu nelikerroksinen talo valmistui 1928 ja sen vihkiäisjuhlaa vietettiin 9.4.1928.

Ratinanlinnan suojissa toimivat suojeluskuntajärjestö, Lotta-Svärd ja sotilaspojat järjestöjen lakkauttamiseen 1944 asti. Sen jälkeen taloa hallitsivat puolustusvoimat ja partio- ja reserviläisjärjestöt. Rakennus purettiin 1988, jonka jälkeen paikalle rakennettiin nykyinen liiketalo.