Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

ILMATORJUNNAN MUISTOLAATTA
1999

Sulkavuori, Tykkimäki
graniitti

Laatan teksti

TÄÄLTÄ ILMATORJUNTA
SUOJASI TAMPERETTA
1939-1944
III/ITR 1 KOULUTTI
VARUSMIEHIÄ TÄÄLLÄ

Pirkanmaan Ilmatorjuntaupseerit ja Pirkanmaan Ilmatorjuntakilta Ry paljastivat muistolaatan Tampereen Sulkavuoressa talvisodan syttymisen 60-vuotispäivänä 30. marraskuuta 1999. Juhlallisuudet aloitettiin seppeleenlaskulla Kalevankankaan sankarihaudoilla, jonka jälkeen Sulkavuoressa paljastettiin jatkosodan aikaiseen betoniseen tykkiasemaan kiinnitetty muistolaatta.

Sulkavuori oli yksi Tampereen alueen ilmatorjuntatukikohdista sotien aikana. Kalevankankaalla ja Kaupissa Tuomikalliolla sijaitsivat muut ilmatorjunta-asemat.

Tampereen ilmatorjunta pakotti vihollisen käyttämään korkeaa lentokorkeutta, mikä selvästi heikensi pommitustarkkuutta. Vihollisen ilmavoimat eivät kyenneet katkaisemaan kaupungin kautta kulkevia maantie- ja rautatieyhteyksiä tai aiheuttamaan tuotantokatkoksia sotatarviketeollisuuden kannalta tärkeissä Tampellan, Lokomon ja Valtion lentokonetehtaan tuotantolaitoksissa. 11 konetta ammuttiin Tampereella alas ja yhdeksää vaurioitettiin.

Tampereen Ilmatorjuntapatteristo perustettiin sodan aikana vuonna 1944 ja sijoitettiin tuliasema-alueelle Sulkavuorelle. Rauhan tultua patteristo siirrettiin 1951 Vatialaan.

Myös Kalevankankaalla ja Tuomikalliolla on pystytetty muistomerkit sotien aikaisten ilmatorjunta-asemien sijaintipaikoille.

Koskesta voimaa - Pelon aika