Tampereen taidemuseo

 

 

  17.5. - 3.8.2003  
 
VUODEN NUORI TAITEILIJA 2003


Tampereen taidemuseossa avautui lauantaina 17.5. näyttely Vuoden nuori taiteilija 2003 - Samu Raatikainen. Järjestyksessä 19. Vuoden nuori taiteilija -katselmus on avoinna 3.8.2003 saakka. Museon kaksi kerrosta käsittävässä näyttelyssä on esillä 55 maalausta.


Samu Raatikainen, kuva Jari Kuusenaho

Samu Raatikaisen taiteellisessa työskentelyssä yhdistyvät kolmiulotteiset, geometriset muodot mekaaniseen prosessimaalaukseen. Hänen maalaustensa elementit ovat pelkistyneet arkkityyppiseen perusolemuksensa: väriin, merkkiin ja muotoon. Maalausten monokromaattisen väripinnan aktivoi helmiäisakryyli, joka heijastaa ympäröivää valotapahtumaa ja ihmisliikkeitä. Teosten luonne ja sisältö muuttuvat merkittävästi eri valaistusolosuhteiden mukaan. Yksittäiset pisteet, puupuikolla maalatut maalitäplät, jotka täyttävät koko kankaan, ja niiden muodostamat kuviot nousevat vuorotellen esiin kilpailemaan huomiostamme. Teoksia tulee tarkastella veistoksen tavoin eri näkökulmista ja eri etäisyyksiltä. Ympäröivä tila ja valo muodostavat niille kehyksen. Raatikainen pyrkii näin rikkomaan konventionaalisen maalauksen perusolemuksen, ikkunan, jonka läpi katsotaan tarinaa tai tunnelmaa.

”Tutkin tuotannossani maalausten yksilöllisyyttä ja työskentelyn aikana tapahtuvaa muutosta. Käsivaraisesti tapahtuvan maalausprosessin aikana ilmenevät luonnolliset ’virheet’ muuttavat pisteiden paikkaa teoreettisissa, suoraviivaisissa rivistöissä. Ne alkavat seurata omaa loogista reittiään, joka muuttaa pisteiden verkoston orgaaniseksi, ekspressiiviseksi kuvioksi. Sen tekeminen kestää päiviä. Tämän meditatiivisen prosessin aikana teoksesta kehittyy eräänlainen ajallinen, inhimillinen mielen maisema; matka, jonka aikana syntyvillä ajatuksilla, keskittymiskyvyn vaihteluilla ja materiaalin käyttäytymisellä on suora vaikutus pistekuvion syntyyn.”

Samu Raatikainen (s. 1971 Helsingissä) on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon (MA Fine Art-Painting) vuonna 1997 Chelsea College of Art & Design -taidekorkeakoulussa Lontoossa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 1998. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 1994. Raatikainen asuu ja työskentelee Lontoossa.

Valintatoimikuntaan kuuluivat museonjohtaja Anneli Ilmonen puheenjohtajana ja jäseninä kuvataiteilijat Lars Holmström, Vesa-Pekka Rannikko ja Osmo Rauhala sekä museonjohtaja Berndt Arell Helsingin kaupungin taidemuseosta.

Valtakunnallisen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman järjestäjä on Tampereen taidemuseo. Vuoden nuori taiteilija -valintatoimikunnassa ovat edustettuina Tampereen taidemuseo, Tampereen Taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Tampereen Taiteilijaseura. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita taiteilijoita ja kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin. Vuoden nuori taiteilija -stipendi on vuonna 2003 suuruudeltaan 20 000 €.

Vuoden nuori taiteilija 2003 -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 17.5.-3.8.2003. Museo on avoinna ti-su klo 10-18, suljettu 20. - 21.6.