TAMPEREEN  TAIDEMUSEOTAMPEREEN TAIDETTA 1890-1950

12.6. - 29.8.1999

Tampereen taidemuseon kesänäyttelyssä seurataan tamperelaisen kuvataiteen vaiheita viime vuosisadan lopulta vuoteen 1950. Mukana on kolmisenkymmentä ajanjakson merkittävintä taiteilijaa. Heidän tuotantoaan on koottu sekä museoista että yksityisistä kokoelmista.

Vuosisadan vaihteessa ammattitaiteilijoita oli Tampereella vain kaksi, Kaarlo Vuori ja Gabriel Engberg, joista jälkimmäinen oli mukana perustamassa Tampereen taideyhdistystä 1898.


Kaarlo Vuori: Ruoveden kirkkorantaa, 1909
Tampereen kaupungin kokoelma

Taiteilijakunta alkoi Tampereella hiljalleen laajeta sortovuosien ja yhteiskunnallisen liikehdinnän ristipaineissa. Ensimmäisellä kymmenluvulla piti esikoisnäyttelynsä puolenkymmentä tekijää mm. Lennu Juvela ja Kalle Löytänä. Tampereen lähialueiden taiteilijoita olivat mm. Einar Ilmoni, Felix Frang. Poikkeusilmiö ajan tamperelaisessa taiteessa oli Joseph Alanen, joka varsinkin Kalevala-aiheisssaan kehitti omaleimaisen dekoratiivisen muotokielen.

Taidetta pystyttiin 20-luvulle tultaessa luomaan Tampereella paikallisin voimin jo suhteellisen laajasti. Engberg oli edelleen ajan tamperelaisen kuvataiteen voimahahmo. Hän oli mukana perustamassa Tampereen taiteilijaseuraa 1920 ja edelleen Tampereen taidemuseota 1931.

Pääpaino tamperelaistaiteessa oli taulumaalauksessa, mutta myös grafiikkaa alettiin tehdä jo 20-luvulta lähtien. Yhtenä ensimmäisistä mainittakoon Martta Helminen. Kuvanveistäjistä näyttelyssä ovat mukana mm. Evert Porila, Richard Rautalin ja Jussi Hietanen.

Tamperelaisen taiteen aihepiirit haettiin pääasiassa luonnosta ja maaseudulta, mutta varsinkin Reino Viirilä ja Allan Salo kuvasivat myös Tampere-näkymiä. Tämä poikkesi maaseutuhenkisiä ja kansallisia arvoja painottavan taiteen valtavirrasta. Tyylillisesti pysyttiin perinteisillä linjoilla. Tamperelaista taidetta luonnehdittiin hyvinkin perihämäläisillä ominaisuuksilla: juurevaa, asiallista, jäyhää.

Tamperelaista taidetta -multimediaohjelma

Näyttelyssä on nähtävissä myös multimediaohjelma, joka esittelee tamperelaista taidetta Tampereen taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon ja Tampereen nykytaiteen museon kokoelmista. Ohjelma koostuu viidestä osiosta, jotka avautuvat suoraan torimallisesta käyttöliittymästä. Taiteilija- ja teosesittelyt muodostavat ohjelman varsinaisen sisällön. Museot-osio ja historiikki toimivat lyhyenä johdantona tamperelaiseen taidehistoriaan ja museomaailmaan. Galleriakierroksen vetäjänä on tunnettu tamperelainen toimittaja Mauno Ahonen.

Tämä kolmen taidemuseon yhteistyöhanke on saanut opetusministeriön tietoyhteiskuntarahoitusta. Ohjelma on nähtävissä myös Sara Hildénin taidemuseossa.

 

Museo on avoinna ti-su 10-18.