Tampereen taidemuseo

  

TAMPEREEN RAATIHUONEEN KOKOELMA


Kun Tampereen Raatihuone on remontissa ja näköispressun alla, sen näyttävä taidekokoelma vierailee Tampereen taidemuseon kesänäyttelyssä. Nyt on kerrankin esillä perinteistä kuvataidetta mykistävän upeissa kehyksissä: Hjalmar Munsterhjelmin kuutamoa, Ivan Aivazovskin myrskyävää merta, Pekka Halosen talven ja kesän näkymiä, Albert Edelfeltiä, Eero Järnefeltiä…Danielson-Gambogi, Elin
Tammerkosken siltaa
50 cm x 65 cm öljy
valokuva: Jari KuusenahoOsa teoksista liittyy Tampereen historiaan, niin kuin sen perustajan Kustaa III:n muotokuva ja Elin Danielson-Gambogin näkymät Tammerkosken sillalle 1900-luvun alussa. Mukana on myös vanhaa tamperelaistaidetta, esimerkiksi Gabriel Engbergin ja Kalle Löytänän maalauksia. Erityistä mielenkiintoa herättänee tänä vuonna 150-vuotisjuhlaa viettävä Albert Edelfelt, jonka kolme teosta edustavat hänen erilaisia pyrkimyksiään. Luonteenomainen upea naismuotokuva on dramaattinen Arlesitar aurinkoisena hehkuvaa puutarhanäkymää vasten, miehinen siviilisankari on aiheena Vänrikki Stoolin tarinoista innoituksensa saaneessa Maaherrassa ja kansallisromanttinen Edelfelt esittäytyy Kanteleensoittajassa. Kun mukana on vielä esimerkiksi Berndt Lindholmin, Victor Westerholmin ja Thorsten Waenerbergin maalauksia ja Wäinö Aaltosen veistoksia, kokonaisuus on harvinaisen juhlava.
Halonen,  Pekka
Veneen tervaaja
1908
100 cm x 71 cm öljy

kuva Jari Kuusenaho


Raatihuoneen teokset kuuluvat Tampereen kaupungin taidekokoelmaan. Huomattava kokonaisuus on Joe, Tor ja Pentti Borgin vuonna 1973 tekemä lahjoitus, joka käsittää parisenkymmentä merkittävää maalausta.