Chimú

Chimú-kulttuurin (850-1450 jKr) keskuspaikka oli Chan Chanin kaupunki Mochen jokilaaksossa. Kaupungin rauniot peittivät lähes 20 km2 alueen. Valloitusten ja sodankäynnin avulla Chimú-kansa muodosti valtion, joka loistonsa päivinä hallitsi lähes Perun pohjoisrajalle ulottunutta 1000 km pituista rannikkokaistaletta. laajimmillaan Chimú-valtio oli myöhäisen vaiheensa (1350-1450 jKr) aikana kukistettuaan pohjoispuolisen Sicán-kulttuurin. Chimú-valtio kilpaili pitkään myös inkavaltion kanssa, jonka alistamaksi se vuoden 1450 jKr. paikkeilla joutui

Chimú-keramiikan valmistuksessa käytettiin muottia, ja astiat on usein koottu pienemmistä rakenneosista. Lukuisilla astiamuodoilla ja -koristeaiheilla on yhtymäkohtia Moche-keramiikkaan. Chimú-metallurgia saavutti erittäin korkean tason. Raaka-aineina käytettiin kuparia, arseenipronssia, hopeaa ja kultaa. Valmistus- ja koristelutekniikoista tunnettiin mm. juottaminen, valaminen, päällystäminen, leimakoristelu ja pakottaminen. Ylimystön käyttöön varatuista jalometalleista valmistettiin mm. pikareita, lautasia sekä monenlaisia koruja ja koristeita.

Chimú-kankaat on pääosin valmistettu puuvillasta, mutta myös laamaeläinten villaa käytettiin. Valmistustekniikoita ja koristelutapoja oli useita, ja mm. höyhenten, sulkien ja metallikoristeiden yhdistäminen tekstiilitaustaan oli yleistä.

Tällaisia kookkaita puuveistoksia on löytynyt Chan Chanista ja sen lähiympäristöstä. Ne ovat luultavasti olleet tärkeiden rakennusten seinäsyvennyksiin asetettuja koristeita. © Museo Arqueológico Rafael Larco Herrera, Lima, Peru (Cat. 236)