Chancay

Chancay-kulttuuri (1200-1450 jKr.) vaikutti pääasiallisesti Chancayn ja Chillonin laaksoissa Perun keskirannikolla. 1400-luvun alkupuolella Chimú-valtio valloitti osia eteläisestä Chancay-alueesta, ja vuoden 1450 paikkeilla inkat ottivat hallintaansa kummatkin alueet.

Chancay-esineistöstä tunnetuimpia ovat tekstiilit, joihin kuuluu kirjailutöitä, maalauskoristeisia kankaita, harsokankaita ja kolmiulotteisia nukkeryhmiä. Väreistä käytettiin mm. keltaisen ja ruskean eri sävyjä, tulipunaista, valkoista, laventelinsinistä ja oliivinvihreää. Suosituimpia koristeaiheita ovat olleet linnut ja kuunsirppimäistä päähinettä kantava jumalhahmo. Meidän päiviimme on säilynyt tuhansia Chancay-tekstiilejä, joten niiden muinaisen tuotannon on täytynyt olla huomattavan laajaa. Tekstiiliaineiston laatu ei kuitenkaan ole kärsinyt tästä, ja Chancay-materiaali onkin aina viimeisteltyä ja huolellisesti valmistettua.

Chancay-keramiikka on muottivalmisteista, mattapintaista ja lähes poikkeuksetta valkomustaa. Chancay-astiat ovat usein suuria ja muodoltaan hieman omalaatuisia. Varsinkin kookas munanmuotoinen ruukku on yleinen. Astioiden ohella savesta on valmistettu myös melko kookkaita ja usein feminiinistä sukupuolta edustavia nukkeja, joiden kasvot ja usein yläruumiskin on peitetty geometrisin koristekuvioin. Geometrinen koristelu ja eläin- sekä ihmisaiheiden voimakas pelkistäminen kuuluvat muutenkin Chancay-keramiikan tyypillisiin piirteisiin.

 

Tämän Chancay-tekstiilin koristelu on toteutettu maalaamalla, ja se koostuu palapelimäisen tarkasti toistensa lomaan sommitelluista tyylitellyistä lintuaiheista. © Museo del Banco Central de Reserva del Perú, Lima, Peru (Cat. 250)


Suurikokoiset ja melko naivistiset savinuket ovat yleisimpiä Chancay-esineitä. Useimmiten feminiinistä sukupuolta edustavien nukkejen muinaista merkitystä ei tunneta. © Museo Nacional de Arqueología, Antropología e Historia del Perú -Instituto Nacional de Cultura del Perú, Lima, Peru (Cat. 246)


Paluu