Tampereen taidemuseo

 

                  




KAUKO RÄSÄNEN

PUOLI VUOSISATAA TAIDETTA


Kuvanveistäjä Kauko Räsänen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta ja ensiesiintymisestä mitalitaiteilijanakin 50 vuotta, sillä hänen ensimmäinen mitalinsa voitti Helsingin olympiakisojen muistomitalikilpailun vuonna 1951. Kauko Räsäsen kaksinkertaisen juhlavuoden kunniaksi Tampereen taidemuseo esittelee nyt kuvanveistäjän koko mitalituotannon sekä runsaat parikymmentä veistosta. Näyttelyyn liittyy myös Suomen Mitalitaiteen Killan julkaisema vuosikirja, jossa Räsästä käsittelevien artikkeleiden lisäksi mukana on hänen mitaleidensa täydellinen kuvitettu luettelo.

Laajemman yleisön tietoisuuteen Kauko Räsänen nousi jo 1960, jolloin hänen Lappeenrannan hautausmaalle tekemänsä Enkeli-veistos synnytti yhden vuosikymmenen kiivaimmista taideväittelyistä. Veistosta pidettiin tuolloin liian modernina ympäristöönsä ja seurakunta poisti sen hautausmaalta. Myöhemmin teos pystytettiin Lauritsalan keskuspuistoon. Räsänen on kuitenkin ollut luotettu julkisten veistosten ja muistomerkkien tekijä ja hän on voittanut useita valtakunnallisia veistoskilpailuja. Myös mitalitaiteilijana hän on ollut Suomen tuotteliaimpia.










 


Tuottelias mitalitaiteilija


Räsäsen muovailemien mitaleiden kokonaismäärä on 183, mikä on kansainvälisestikin vertaillen huomattava. Hänen laaja mitalituotantonsa on ollut omiaan kohottamaan taiteenalan yleistä arvostusta ja hänen taiteelliset oivalluksena ovat olleet uraauurtavia mitalitaiteen omankin kehityksen kannalta. Alusta saakka Räsäsen mitaleissa on esimerkiksi ollut nähtävissä hänelle tyypillinen positiivi-negatiivi-muovailu, joka on yhdistelmä kohotettuja ja syvennettyjä muotoja. Niille luonnollista jatkoa ovat olleet moniosaiset mitalit, joissa sisäsivut vastaavat käänteisesti toisiaan. Räsäsen vuonna 1970 muovailema Suomen Kultaseppien Liitto on ensimmäinen Suomessa lyöty moniosainen mitali.

Nykyään Espoossa asuva Kauko Räsänen syntyi 1926 Suistamossa, Laatokan pohjoispuolella. Vuosina 1946 - 50 hän opiskeli Suomen taideakatemian koulussa Helsingissä, jossa hänen töitään oli ensi kertaa esillä vuonna 1948 koulun satavuotisnäyttelyssä. Sen jälkeen Räsänen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyjä ja osallistunut useisiin sek ä kotimaisiin että kansainvälisiin yhteisnättelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Julkisia teoksia


Tunnettuja Kauko Räsäsen julkisia teoksia ovat mm. Koijärven sankaripatsas, Joutsenon siunauskappelin alttariveistos, Kortesjärven jääkärien muistomerkki, II kanava Yleisradion TV-studiossa, Aapelus-reliefi Oulussa, Merestä noussut Itä-Pasilassa, Puhuri Turussa, Ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen pronssiovet, Espoon kaupungintalon metalliovet ja betonireliefit, Keravan kirkon alttarireliefi Jumalan voima sekä alttarikrusifiksi, Sukkula Espoonlahden kauppaoppilaitoksessa, Suihkukaivoveistos Diagonaltrio Heinolassa, Oy Veikkauksen 50-vuotismonumentti Vantaalla ja Äiti-Karjala Lappeenrannassa.

Kauko Räsänen - curriculum vitae








  Tampereen taidemuseo
21.10.2001 - 6.1.2002

avoinna ti su 10 - 18


Ilmaiset yleisöesittelyt sunnuntaisin klo 14.00 ja klo 16.00.