Tampereen taidemuseo

 


 

17.5. – 3.8.2003

   
 


TOIVO JAATINEN
Mitali soikoon!

   
 


Tampereen taidemuseo järjestää kuvanveistäjä Toivo Jaatisen takautuvan näyttelyn. Esillä on mitaleiden lisäksi pienoisveistoksia, luonnospiirroksia sekä aivan uuden tyyppisiä teoksia, kuten torvirumpu ja soiva mitali, jotka ovat samanaikaisesti sekä veistoksia että soittimia. Myös yleisöllä on mahdollisuus kokeilla näiden instrumenttien toimivuutta. Näyttelyn yhteydessä Suomen Mitalitaiteen Kilta julkaisee vuosikirjassaan Toivo Jaatisen mitaleiden täydellisen kuvitetun luettelon. 

Kuvanveistäjä Toivo Jaatinen on Suomen arvostetuimpia mitalitaiteilijoita. Melkein 60 mitalin lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu julkisia monumentaaliteoksia ja pienimuotoisempia veistoksia. Jaatisen teoksissa voi nähdä vaikutteita varsinkin Suomen 30- ja 40-luvun veistotaiteesta. Hänen varhaiset mitalinsa 60-luvulta olivat modernistisia ja lähes abstrakteja. 1970-luvulta lähtien ne ovat olleet perinteisempiä, joskin aina persoonallisia ja kokeellisiakin. 

Toivo Jaatinen syntyi vuonna 1926 Sortavalassa. Hän opiskeli vuosina 1947 – 50 Taideteollisessa keskuskoulussa ja 1950 – 51 Suomen Taideakatemian koulussa Helsingissä. Ensimmäisen kerran hän otti osaa ryhmänäyttelyyn 1952. Hän sai kosketuksen mitalitaiteeseen työskennellessään taideopintojensa aikana ja myöhemminkin monen tunnetun suomalaisen kuvanveistäjän avustajana (mm. Wäinö Aaltonen, Essi Renvall, Oskari Jauhiainen). Mitalitaiteen kannalta merkittävin työnantaja oli Gerda Qvist, joka ainoana taiteilijana Suomessa erikoistui pelkästään mitaleihin.

Toivo Jaatinen voitti Suomen Mitalitaiteen Killan ensimmäisen vuosimitalikilpailun 1965. Hän oli voittaja myös vuosina 1967, 1973 ja 1994. Jaatisen kolmas vuosimitali Pisanello on Killan äänestyksessä valittu kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi mitaliksi.

Perustamisestaan saakka Suomen Mitalitaiteen Kilta halusi valaa vuosimitalinsa Suomessa, mutta tarvittavaa tietotaitoa ei ollut. Toivo Jaatinen alkoi muutamien muiden kuvanveistäjien kanssa kehittää valumenetelmiä ja onnistui vähitellen saavuttamaan tason, jolla oli mahdollista vapautua mitaleiden suunnittelun teknisistä rajoituksista. Siten Jaatisen valutekniset innovaatiot ovat olleet mitalitaiteen kannalta uraauurtavia. Edelleenkin hän kokee jokaisen uuden mitalin tekemisen haasteeksi, johon vastaaminen merkitsee hänelle luovan ammatillisen osaamisen yhdistymistä perinteestä ammentaviin ihanteisiin.

Vuonna 1948 Jaatinen solmi avioliiton Taimi Laaksosen kanssa. Perheeseen syntyi viisi lasta, joista vanhin, Raimo Jaatinen on niin ikään kuvanveistäjä. Toivo Jaatinen on opintojensa jälkeen asunut Espoossa ja vuodesta 64 Nurmijärvellä. Hän on toiminut opettajana mm. Teknillisessä korkeakoulussa 1965 - 78 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1970 – 77. Pro Finlandia –mitalin Jaatinen sai vuonna 2002.


Toivo Jaatisen elämäkertatiedot


Näyttely on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta Artturi ja Aina Heleniuksen rahastosta.

 

kuva Jari Kuusenaho


Elämäkertatiedot


| Etusivu |
Näyttelyt Yleistä | Kokoelmat | Muumilaakso | Yhdistykset | Pirkanmaan aluetaidemuseo | Kirjasto |