Tampereen taidemuseo

   

 
Eurooppa
laisia naisia
Bettina Flitner
16.1.- 6.3.2005

 
 
Tampereen taidemuseossa avautui sunnuntaina 16.1. saksalaisen valokuvataiteilija Bettina Flitnerin näyttely Eurooppalaisia naisia. Museon kahdessa kerroksessa on esillä yli viisikymmentä valokuvasarjaa naisista, jotka ovat vaikuttaneet käsityksiimme modernista Euroopasta ja joiden merkitys on tunnustettu kautta maailman. Heidät - mukana kolme suomalaista - esitellään kuvin ja tekstein. Eurooppalaisia naisia -näyttelyn teokset syntyivät vuosina 2001-2003.


Bettina Flitner
kuva Jari Kuusenaho

Vuonna 1961 syntynyt Bettina Flitner kävi koulua Hannoverissa, New Yorkissa, Kölnissä ja Italian Perugiassa. Hän sai WDR-radioasemalla leikkaajan koulutuksen ja opiskeli Saksan Elokuva- ja televisioakatemiassa Berliinissä. Jo hänen ensimmäiset elokuvansa herättivät huomiota ja saivat lukuisia tunnustuspalkintoja. Valokuvaajana Bettina Flitner on itseoppinut. Vuodesta 1990 lähtien hän on työskennellyt pääasiassa valokuvauksen parissa ja vuodesta 1992 hän on ollut laif-agentur für photos & reportagen:in jäsen. Bettina Flitner on järjestänyt säännöllisesti näyttelyitä kotimaassaan ja ulkomailla. Hän asuu Kölnissä ja Berliinissä.


kuva Jari Kuusenaho

Flitnerin tausta filmintekijänä on vaikuttanut voimakkaasti hänen taiteelliseen näkemykseensä. Bettina Flitnerin työt ovat usein sarjoja, joissa yhdistyy kuva ja teksti. Tyypillinen esimerkki on teos Reportage aus dem Niemandsland (Reportaasi ei-kenenkään-maasta), valokuvasarja Berliinin muurin murtumisesta vuonna 1989. Samaa tyyliä edustavat myös teokset Nachbarn (Naapurit), joka käsittelee Hoyerswerdan muukalaisvastaisia iskuja ja trilogia Mein Herz. Mein Feind. Mein Denkmal (Sydämeni. Viholliseni. Muistomerkkini) vuosilta 1992-1995. Flitner on alusta asti yhdistellyt eri tyylilajeja dokumentaarisesta journalismista lavastettuun fiktioon. Hänen aiheenaan ovat aina olleet ihmiset.

Bettina Flitnerin muotokuvaesseet naisista, jotka ovat vaikuttaneet eurooppalaiseen elämänmuotoon, ilmestyivät vuonna 2004 myös saksan- ja ranskankielisinä julkaisuina.

Bettina Flitner: Eurooppalaisia naisia -näyttelyn ovat kuratoineet Ulrich Haas-Pursiainen Valokuvakeskus Nykyajasta ja tutkija Tapani Pennanen Tampereen taidemuseosta.

Bettina Flitner: Eurooppalaisia naisia -näyttelyä ovat tukeneet Nordrhein-Westfalenin osavaltion kulttuuriministeriö ja Suomen Opetusinisteriö.

Naistematiikka on samaan aikaan vahvasti esillä myös muualla Tampereella, Marc Garangerin Algerian naiset -näyttelyssä Valokuvakeskus Nykyajassa ja Merja Haapalan Catwalk-näyttelyssä Taidekekus Mältinrannassa.

Lisätietoja: Tapani Pennanen, tutkija
puh. (03) 3146 6582, email [email protected]

Museo on avoinna ti - su klo 10-18, suljettu maanantaisin. Näyttelyiden yleisöopastus pidetään sunnuntaisin klo 15.

Pääsymaksut: aikuiset 6 e, ryhmähinta ja eläkeläiset 5 e, lapset ja opiskelijat 2 e.


 kuva Jari Kuusenaho

 


Bettina Flitner: Kati Outinen