Tampereen taidemuseo

 


 

Nobuyoshi Araki
Tokyo still life

9.3. - 4.5.2003

Näyttelyä ei suositella alle 15-vuotiaille.

 
 
Tokyo still life Tampereen taidemuseo esittelee japanilaisen valokuvaajan Nobuyoshi Arakin (s. 1940) keskeistä tuotantoa. Araki on tunnettu ympäri maailmaa
häpeilemättömän rohkeista ja Tokion urbaania elämää sykkivistä kuvistaan. Näyttelyssä on esillä yli 2 000 valokuvaa. 

Tokyo still life -näyttely on yksi laajimmista Arakin töitä esittelevistä kokonaisuuksista. Sen kuvat jakautuvat kymmeneen sarjaan, joista vanhin, Satchin and his Brother Mabo (1963) käsittää 10 kuvaa. Tämä sarja oli esillä hänen ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään. Laajin puolestaan on Tokyo Nostalgy (1999), 1831 kuvan muodostama valtava kuvaseinä. Suurin osa sarjoista on 1990-luvulta, kuten Flowers (1998), jonka 40 kookasta kukka-aiheista kuvaa muodostavat kenties näyttelyn visuaalisesti vaikuttavimman ryhmän. Se on myös ohella näyttelyn ainoa värikuvasarja, loput ovat mustavalkoisia. 214 kuvan End of Century (2001) on puolestaan Arakin viimeisin sarja. 

Urbaanille elämälle vihkiytynyt Araki asuu ja työskentelee Tokiossa, kaupungissa, josta hän ei mielellään poistu, ja jolle hän on omistautunut taiteessaan. Arakille kuvaaminen on elämäntapa; hän kuvaa jatkuvasti useita, joskus jopa kymmeniä filmirullia päivässä. Tämä vauhti on hyvin aistittavissa kuva kuvan jälkeen vyöryvissä sarjoissa, jotka tallentavat tokiolaista elämänmuotoa päivin ja öin. Araki on Tokiossa kulttihahmo. Hänen päivittäiset kävelyretkensä Shinjukun, punaisten lyhtyjen alueen yökerhoissa, strippiklubeilla ja rakkaushotelleissa ovat legendaarisia. Mukana seuraa aina suuri seurue Arakin avustajia. 

Nobuyoshi Arakin valokuvataide tasapainoilee ylevän ja rivon välimaastossa. Hän on sanonut haluavansa olla tavallisen ja epätavallisen välissä, reunalla, jossa jokapäiväinen katunäkymä voi muuttua intiimin kohtauksen kulissiksi. Arakin kuvat ovat vanhan japanilaisen eroottisen taiteen perillisiä. Niissä yhdistyvät ekstaasi ja kuolema; kiihkeä elämänjano ja melankolinen tietoisuus elämän rajallisuudesta.

Näyttelyn on järjestänyt Ikon Gallery, Birmingham. Tampereen taidemuseo on avoinna ti – su 10.00-18.00.

Lisätietoja

Museonjohtaja Anneli Ilmonen
(03)3146 6574

Tutkija Tapani Pennanen
(03)3146 6582 

 
 
 
 
Näyttely avoinna tiistaista - sunnuntaihin 10 - 18