Akseli ja Nuori Suomi -näyttely

Gallen-Kallelan kuolemasta on kulunut 75 vuotta. Suomi etsii jälleen ratkaisuja uusiin haasteisiin yksilöiden luovuudesta. Katseet ovat kääntyneet uudella mielenkiinnolla nuorsuomalaisten taiteilijoiden vuosisadan takaisiin saavutuksiin, jotka tuolloin avasivat syntyvän valtion kulttuurille tien Eurooppaan. Mielenkiinto suomalaisen kulttuurisammon takojia kohtaan on kasvanut myös ulkomailla. Hollannin Groninger Museossa avataan joulukuussa 2006 laajin Akseli Gallen-Kallelan taidetta esittelevä kansainvälinen näyttely 70 vuoteen. Yhteistyöhanke Tampereen taidemuseon kanssa käynnistyy AKSELI & NUORI SUOMI –näyttelyllä Tampereella.

Tampereen taidemuseon näyttely koostuu noin 200 Gallen-Kallelan maalauksesta ja yli 150 muilla tekniikoilla toteutetusta teoksesta. Ne ovat peräisin yli 45 eri kokoelmasta. Uudet näkökulmat kannustavat katsomaan taiteilijan henkilöä ja taiteellista tuotantoa uusin silmin. Onko hän meidän kansallistaiteilijamme? Mistä hänen taiteensa kertoo? Mitkä vaikuttimet toimivat sen innoittajina, miten se kehittyi ja muuttui viisi vuosikymmentä kestäneen taiteilijanuran aikana? Onko tarpeellista tai aiheellista puhua kansallistaiteilijasta, ja mikä merkitys on termillä, jota taiteilija itse ei koskaan omaksunut?

AKSELI & NUORI SUOMI –näyttely täyttää taidemuseon kaikki kolme kerrosta. Taiteilijan tuotantoa esitellään 14 teemakokonaisuutena, joista jokainen on omassa huoneessaan. Kokonaisuudet kertovat kuvin ja sanoin Gallen-Kallelan taiteen ja nykyteknologiaa hyödyntävän äänimaailman välityksellä Suomen kehityksestä Venäjän suuriruhtinaskunnasta itsenäiseksi valtioksi. Näyttelyn tarina alkaa taiteilijan kouluvuosista Suomessa ja opiskeluvuosista Pariisissa, siirtyy sieltä kotimaan korpimaille ja edelleen Nuoren Suomen piiriin. Kertomus etenee suurta tuntematonta tavoittelevista teoksista Kalevalan maailmaan ja monumentaalisiin freskohankkeisiin. Museon keskikerroksessa vierailijat voivat tutustua Gallen-Kallelan muotokuvataiteeseen, grafiikkaan, juliste- ja tekstiilisuunnitelmiin, rakennustaiteellisiin luomuksiin sekä teoksiin, jotka kertovat Suomen itsenäistymisestä 1917 - 1918. Museon pohjakerros on omistettu taiteilijan värikkäälle Afrikka-tuotannolle. Pohjakerroksessa on myös oma Lasten Afrikka osuus, jossa nuorisolla on mahdollisuus harjoittaa omia kättentaitojaan.

Siirry tutustumaan näyttelyyn. Näyttely on jaettu kolmeen osaan kerroksittain aihealueiden mukaan:

  1. Kerros 1
  2. Kerros 2
  3. Pohjakerros
Etusivu   |   Näyttely   |   Yhteystiedot   |   Tukijat (c) 2006 Tampereen taidemuseo