Joulukalenterin etusivulle  
Joulukalenterin etusivulle

Kukat ja koristeet somistavat joulukodin

Oleellinen osa joulua ja jouluun valmistautumista on kodin koristelu. Sähkökyntteliköt nostetaan ikkunoille jo viikkoja ennen joulua, mutta varsinaiset joulukoristeet kaivetaan kätköistään päivää-paria ennen joulua tai vasta jouluaattona. Joulukukkia ja jouluisia kukka-asetelmia hankitaan omaksi iloksi ja annetaan myös joulumuistamisina ystäville ja tuttaville.

Valokuvakooste: Tuomaanristi kirjahyllyssä, 1983. Kuvaaja: Andersin, Ari. Joulukynttelikkö, 1968. Kuvaaja: Männistö, Aarne. Joulukukkia myydään Tammelantorilla vuonna 1952. Kuvaaja: Kosonen, Pekka.Tuomaanristi - taatusti suomalainen joulukoriste

”Hyvä Tuomas joulun tuopi” - Ennen muinoin joulun vietto alkoi Tuomaan päivänä, 21. joulukuuta, jolloin jouluvalmisteluiden piti olla valmiina. Ainakin ulkotyöt oli tuohon mennessä tehty, mutta vaimoväellä riitti vielä puuhaa tuvassa. Joulun tunnelmaa luotiin savupirteihinkin – seinät ja katto koristeltiin uutuuttaan vaaleilla päreillä.

Tuomaanristi – lastukoristeinen risti - muistuttaa muodollaan joulun kristillisestä sanomasta. Ristin mallina ovat olleet kirkkojen takorautaiset ristikoristeet. Tuomaanristi on kotoisin Turun saaristosta, mutta 1930-lukuun mennessä se tunnettiin jo kaikkialla Suomessa. Martta-järjestö nimittäin keräsi ja levitti tuolloin suomalaista jouluperinnettä, ja sitä kautta tuomaanristikin sai huomiota.

Kotipiirin koristelu ristikuvioilla on hyvin vanhaa perua. Pohjanmaalta tunnetaan tapa asettaa männyt ristiin talon pihalle. Tervaristi puolestaan on maalattu tuvan, navetan ja tallin ovelle uuden vuoden tienoolla toisaalta suojelemaan vaaroilta ja toisaalta varmistamaan hedelmällisyyttä alkavana vuotena. Ristikoristeella on vankat juuret kristillisessä perinteessä, mutta mukana lienee myös pakanallisia piirteitä.

Joulukukat tuovat kesän talven keskelle

Joulukukat yleistyivät Suomessa suurin piirtein samaa tahtia joulukuusen kanssa, ja 1920-luvulta alkaen joulukukat ovat olleet osa tavanomaista suomalaisjoulua ainakin varakkaammissa perheissä. Ensimmäinen hyasintti komeili helsinkiläisen kukkakaupan ikkunalla jo vuonna 1879, mutta vanhin meillä tunnetuista joulukukista lienee kuitenkin tulppaani. Lyhytvartiset tulppaanit aseteltiin myytäviksi näyttävästi koristeltuihin koreihin. Myyntitilastoista on päätelty, että tulppaanit olivat suosittuja joulukukkia jo 1910-luvulla.

Uusia joulukukkia ilmestyi joulun iloksi 1930-luvulla, jolloin markkinoille tulivat jouluruusu ja joulutähti. Todellinen joulukukkasuosikki joulutähdestä tuli kuitenkin Suomessa vasta 1960-luvulla, kun kasvista saatiin luotua aiempaa kestävämpiä lajikkeita. Joulutähti on oikealta nimeltään poinsettia, ja se on ympärivuotinen viherkasvi, joten viherpeukaloiden ei kannata heittää joulutähtiä pois vielä joulun jälkeen.

Valokuvat Vapriikin kuva-arkistosta:
Tuomaanristi kirjahyllyssä, 1983. Kuvaaja: Andersin, Ari.
Joulukynttelikkö, 1968. Kuvaaja: Männistö, Aarne.
Joulukukkia myydään Tammelantorilla vuonna 1952. Kuvaaja: Kosonen, Pekka.

Lähteet:
Aalto, S. (toim.): Suuri perinnekirja
Merenkylä, L: Joulukontti
Vuolio, K: Suomalainen joulu

Tekijät | Joulukalenterin etusivulle
Siiri-kuvatietokanta
© Tampereen kaupunki 2006