Aikuisten oikeesti

Aikuissosiaalityö kannattelee, jotta kukaan ei putoaisi ja kuntouttaa, jotta jokainen löytäisi paikkansa yhteiskunnassa. Blogissa nostetaan esiin ajankohtaisia ilmiöitä ja asioita aikuisten arjesta.

Kirjoittaja: Aikuisten oikeesti -blogin kirjoittajat

Blogiartikkeli
17.4.2019 12.16

Velkaantumisongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin

 

Moni kokee paineita sen suhteen, että täytyy näyttää ulkoisesti menestyvältä, hankkia jatkuvasti uusia vaatteita ja viimeisin älypuhelin. Hankintoja saatetaan tulojen puutteessa rahoittaa korkeakorkoisilla kulutusluotoilla.

 

Takuusäätiö ja Marttaliitto ovat Ulkoinen linkkiSikavippi-kampanja halunneet kiinnittää huomiota pikaluottojen aggressiiviseen mielikuvamarkkinointiin. Kaikilla ei ole riittävää tietoa siitä, mikä on lainan kohtuullinen korko, mikä on oma maksukyky tai mihin hankintoihin luottoja kannattaa ylipäänsä nostaa. Velkaantuminen tapahtuu helposti jo parin pikavipin jälkeen, jos tulot eivät riitäkään niiden lyhentämiseen.

 

Useat aikuissosiaalityön asiakkaat kertovat saaneensa maksuhäiriömerkinnän jo 18-vuotiaana. Aina riittäviä valmiuksia taloudenhallintaan ei saa lapsuudenperheestä, eikä koulukaan välttämättä tarjoa siihen eväitä. Äärimmäisissä tapauksissa nuoren luottotietomerkinnän on aiheuttanut oma läheinen. Toisaalta jos joutuu pitkäaikaisesti elämään sosiaaliturvaetuuksien varassa, saattaa joutua tilanteeseen, jossa yllättävä mutta tarpeellinen menoerä keikauttaa talouden päälaelleen.

 

Sosiaalityöntekijä törmää työssään asiakkaiden rahavaikeuksiin melko usein. Velkaantuminen näkyy nuorten aikuisten elämässä niin, että raha ei riitä enää kuukauden lopussa elämiseen. Syöminen saattaa olla hyvin heikkoa, jos etuuksista yritetään lyhentää oman maksukyvyn ylittäviä lainaeriä. Syömättömyys vaikuttaa jaksamiseen ja mielialaan ja johtaa helposti kierteeseen, jossa ei ole voimia hoitaa muita velvollisuuksia. Velkaantuminen aiheuttaa myös häpeää, mikä estää avun hakemista, vaikka keinoja tilanteen helpottamiseksi olisi. Joskus talouden saaminen tasapainoon saattaa olla jo yksistään riittävä apu vaikeassa elämäntilanteessa.

 

 

 

Raha-asiat kuntoon Fyrkkaa ja fiilistä -ryhmässä!

Rahahuolia ei tarvitse murehtia yksin. Apua voi saada mm. maksuttomasta talous- ja velkaneuvonnan palvelusta, jota järjestetään valtion oikeusaputoimistoissa. Myös me sosiaalityössä autamme selvittämään tukalia tilanteita.

Yhtenä lääkkeenä Tampereen aikuissosiaalityössä on jo useamman vuoden ajan järjestetty 18 - 30 -vuotiaille nuorille aikuisille "Fyrkkaa ja fiilistä" -ryhmätoimintaa taloudenhallinnan tueksi. Ryhmässä käydään läpi järkevää rahankäyttöä, laaditaan oman talouden tueksi henkilökohtainen budjetti, perehdytään siihen mitä kertyneille veloille voi tehdä ja harjoitellaan terveellisen ja edullisen ruoan valmistusta.

Viikon kestävässä ryhmässä on mukana talous- ja velka-asioiden asiantuntija. Ryhmästä saa välineitä omaan elämänhallintaan ja tulevaisuuden suunnitteluun sekä tietoa muista palveluista. Ryhmästä saatu palaute on ollut myönteistä ja vertaistuki muilta osallistujilta on koettu tärkeänä.

Osallistujien painava viesti päättäjille on, että taloudenhallintataitoja tulisi opettaa nuorille jo ennaltaehkäisevästi perusopetuksessa - ennen oman kodin perustamista. Ryhmään osallistuminen ei edellytä aikuissosiaalityön asiakkuutta tai sitä, että on velkaantunut. Osallistujille tarjotaan ryhmäviikon aikana päivittäin aamiainen ja lounas.

Ryhmiä järjestetään muutama vuodessa. Tietoa tulevista ryhmistä saat aikuissosiaalityön palvelusta ja Tampereen kaupungin aikuissosiaalityön alle 30-vuotiaiden palvelun Facebook-sivuilta. Tervetuloa mukaan!

 

** Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut alle 30-vuotiaiden aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijä:

Raisa Kemppainen

sähköposti [email protected]

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti