Lapselliset

Blogikirjoituksia aiheista, joita moni lapsiperhe käy läpi arjessaan. Tavoitteena on tukea vanhemmuutta, herättää ajatuksia ja vaihtaa kokemuksia.

Kirjoittaja: Lapselliset-blogin kirjoittajat

Blogiartikkeli
8.11.2021 15.47

Vanhemman oma hyvinvointi ja vertaistuki

Onko jokin osa-alue, jonka huomaat erityisesti kaipaavan huomiotasi? Pystyisitkö ottamaan jonkun pienen, konkreettisen askeleen edistääksesi hyvinvointiasi tällä alueella?

Koska lapsiperhearki on usein kiireistä ja monet tärkeät asiat vaativat huomiota, oman hyvinvoinnin lisäämiseen voi joskus joutua etsimään luovia ratkaisuja. Voisiko esimerkiksi lasten ruutuaikana hoitaa parisuhdetta ja jättää kotityöt myöhemmäksi? Raaskisiko sijoittaa lastenhoitajaan, jotta pääsisi omaan harrastukseen tai treffeille ystävän/puolison kanssa? Voisiko lapsen harrastuksen aikana käydä itse lenkillä sen sijaan, että istuu sen ajan autossa puhelinta selaillen? Itselleni yksi erinomainen päätös oli hankkia sähköpyörä, jolla kuljen lähes kaikki matkat vuoden ympäri, jolloin arkeen tulee säännöllisesti ainakin jonkin verran liikuntaa ja raitista ilmaa. Kun keksit jonkin pienen keinon hyvinvointisi lisäämiseksi, toista sitä riittävän usein, jotta siitä tulee rutiini ja se jää helpommin pysyväksi osaksi arkea.

Kohtaamispaikka tarjoaa vertaistukea vanhemmalle

Sosiaaliset suhteet ovat useimmille merkittävä tekijä omassa hyvinvoinnissa. Erityisesti lasten kanssa kotona ollessa moni vanhempi kokee yksinäisyyttä ja kaipaa vertaistukea. Jos sitä ei ole saatavilla omasta takaa, on onneksi monenlaisia lapsiperheiden kohtaamispaikkoja, joissa tavata muita vanhempia. Yksi tällainen kohtaamispaikka on Kotila, jonka ohjaajana itse toimin. Kysyin Kotilan kävijöiltä, mitä he kokevat saavansa tällaisesta kohtaamispaikasta. Kävijöiden vastauksissa toistui vertaistuki, sopivan sisällön saaminen päivään ja jopa "pään hajoamisen" estäminen, kun voi vaihtaa maisemaa kodin seinien alkaessa kaatua päälle. Kohtaamispaikat voivat siis parhaimmillaan olla hyvin merkittävässä roolissa vanhemman jaksamisessa. Moni on kertonut, että lapsen kanssa yksin ollessa erityisesti illat ja viikonloput voivat tuntua todella pitkiltä. Kotilaa onkin kiitelty paljon siitä, että aukiolomme sijoittuvat iltapäiviin ja iltoihin sekä lauantaihin, kun valtaosa lapsiperheiden kohtaamispaikosta on auki vain arkipäivisin.

Yksi tärkeä elementti Kotilassa on ruoka, jota on keskiviikkoisin tarjolla valmiina, ja torstaisin ja lauantaisin kokataan yhdessä kotitalousasiantuntijan ohjauksessa. Kotilan yksi tavoite onkin lisätä yhdessä syömistä ja antaa perheille uusia ideoita ruuanlaittoon. Kaikki toiminta, myös ruoka, on Kotilassa maksutonta. Moni perhe on kokenut Kotilan hengähdyspaikkana arjen keskellä, kun ei aina tarvitse olla itse vastuussa ruuanlaitosta. Parhaimmillaan voi juoda kahvinsakin rauhassa lasten leikkiessä toisten lasten tai ohjaajien kanssa. Kotilassa saa myös tarvittaessa tietoa lapsiperheiden palveluista ja omasta jaksamisestaan tai muista mieltä painavista asioista voi keskustella yhdessä ohjaajien kanssa joko aukiolojen aikana tai ajan erikseen varaamalla. Pyrimme siis edistämään monipuolisesti koko perheen hyvinvointia.

Tervetuloa Kotilaan!

Lue lisää Kotilasta:

Tämän blogitekstin on kirjoittanut:

Perheiden kohtaamispaikka Kotilan ohjaaja Anne Ali-Löytty

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti