Lapselliset

Blogikirjoituksia aiheista, joita moni lapsiperhe käy läpi arjessaan. Tavoitteena on tukea vanhemmuutta, herättää ajatuksia ja vaihtaa kokemuksia.

Kirjoittaja: Lapselliset-blogin kirjoittajat

Blogiartikkeli
24.4.2019 10.03

Mitä sulle kuuluu? – Ensiapua lapsen ja nuoren mielelle

Seminaarissa keskusteltiin muun muassa tietoisesta läsnäolosta arjen hulinassa, satuhieronnasta, ilmastoahdistuksesta ja turvataidoista. Pääsin osallistumaan seminaariin yhdessä ympäri Suomea tulleiden varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotyön ja sosiaalitoimessa työskentelevien ammattilaisten kanssa.

Aikuisen rooli lapsen mielen hyvinvoinnin edistämisessä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, eikä tarkoita pelkästään mielenterveyden häiriöiden puuttumista. Lapsuus ja nuoruus eivät ole irrallisia vaiheita ihmisen elämässä. Lapsuuden sosiaaliset suhteet, koetut elämäntapahtumat ja kehitysvaiheet luovat pohjaa nuoruuden kehitystehtäville ja hyvinvoinnille ja näillä ikävaiheilla on merkitystä aikuisuuden hyvinvoinnin kannalta.

Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin edistämisessä aikuisen rooli voi olla esimerkiksi käyttäytymismalli, kyselijä, kuuntelija, puheeksi ottaja tai olkapää, johon nojata tarpeen vaatiessa. Mikäli lapsi tai nuori tuntee olonsa surulliseksi ja tarpeettomaksi tai murheet eivät jätä rauhaan öisinkään, on aikuisen tehtävänä ylläpitää toivoa ja normalisoida tilannetta; et ole ainoa, joka tuntee noin tai ajattelee näin. Autetaan yhdessä lasta tai nuorta näkemään haavoittuvuudet suhteellisina ja muutettavina sekä tunnistamaan samalla hänen käytössään olevia voimavaroja. Vahvuus voi olla esimerkiksi se, että matematiikan tehtävät sujuvat mallikkaasti tai peloistaan uskaltaa kertoa vanhemmalle tai vaikkapa kummitädille.

Taran tarina lapsen mielenterveystaitojen ja hyvinvoinnin tukena

Lapsen mielenterveystaitojen ja hyvinvoinnin tukemiseksi voi hyödyntää esimerkiksi Taran tarinaa, johon tutustuimme seminaarissa. Taran tarina -animaatioharjoituksen aikana lapsi harjoittelee havainnoimaan kehon tuntemuksia ja kiinnittämään samalla huomiota hengitykseen aikuisen tuella. Tara seikkailee viidakossa eläinten kanssa. Tara ottaa mallia eläimiltä ja oppii erilaisia taitoja kuten tasapainoa, keskittymistä ja pysähtymistä. Animaatioharjoituksen tarkoituksena on tutustuttaa lapset toiminnan kautta tarkkailemaan omaa kehoaan ja mieltään. Kurkkaa linkki tekstin lopusta ja kokeile harjoitteita vaikkapa omassa työssäsi tai perheessäsi.

Aikuinen, kysy "mitä sulle kuuluu?"

Lukion aloittanut nuori on saanut kerrottua jalkapallovalmentajalleen joutuneensa kiusatuksi tai ykkösluokkalainen on opettajalleen sanonut oppitunnin jälkeen vanhempien eron surettavan. Kuka vain aikuinen voi kellonajasta, työpaikasta, tittelistä tai musiikkimausta riippumatta olla lapselle tai nuorelle se turvallinen ja luotettava aikuinen, joka on läsnä silloin, kun mielen hyvinvointi tarvitsee vahvistusta. Kysy "mitä sulle kuuluu?" ja kuuntele tarkasti.

Lisätietoja:

Seuraa lapsiperheiden sosiaalityön alueasemien arkea Instagramissa @trelapsiperheidensosiaalityo

Tämän blogitekstin on kirjoittanut:

Tarja Kallio

Kirjoittaja työskentelee Tampereen kaupungin perhepalveluissa lapsiperheiden sosiaalityössä ohjaajan sijaisena. Kirjoittaja on Suomen Mielenterveysseuran kouluttama Nuoren Mielen Ensiapu -ohjaaja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti