Meidän stoori

Kaupungin kehitysvammapalvelujen asiakkaat, asukkaat ja työntekijät jakavat pieniä ja isoja kokemuksia yksiköiden arjesta.

Kirjoittaja: Meidän stoori -blogin kirjoittajat

Blogiartikkeli
28.10.2022 08.28
Johtava sosiaalityöntekijä katsoo tietokoneen ääressä näyttöä, jossa teksti "1 § Lain tarkoitus".

Kohti uutta

Vammaispalvelutoimistossa on ollut työntäyteinen kesä ja syksy. Melkein kaikki sosiaalityön paikat ovat onneksemme saatu täytettyä, vaikka aina on sijaisista vajetta ja erityisesti sosiaalityöntekijöistä. Meillä on osaava ja hyvä henkilöstö, josta lähiesihenkilönä voin vain olla ylpeä. Arkityön lisäksi meiltä on osallistuttu useisiin hyvinvointialueen valmistelun työryhmiin antamaan asiantuntijuuttamme. Näissä työryhmissä valmistellaan vammaispalveluita koskevia asioita, kuten asumispalveluita, päiväaikaista toimintaa, liikkumisen tukea, vammaissosiaalityön malleja, vammaispalveluiden myöntämiseen liittyviä koko Pirkanmaan ohjeistuksia. Jatkossa olemme yhtä isoa Pirkanmaan hyvinvointialuetta ja Pirkanmaan vammaispalveluita. Tähän olemme nyt kääntämässä katsettamme ja pyrimme siihen valmistautumaan koko loppusyksyn ajan. Joudumme irrottamaan aikaamme myös moniin siirtoon liittyviin tiedotustilaisuuksiin. Iso asia on myös se, että työnantajamme muuttuu. Asia muuttuu konkreettiseksi viimeistään vuoden vaihteessa, kun sähköpostimme muuttuu Tampereesta Pirhaksi. Näistä kaikista tiedotetaan lähempänä. Kannattaa seurata kaupungin nettisivuja sekä pirha.fi -sivustoa.

 

Toinen iso muutos kulkee käsi kädessä hyvinvointialueelle siirtymisen kanssa. Pitkään valmistelussa ollut kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhdistäminen, uusi vammaispalvelulainsäädäntö, on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Omassa työhistoriassani tämä tulee olemaan ehkä merkittävin lakiuudistus sen toteutuessa. Mikäli eduskunta hyväksyy lain, niin se tulisi voimaan samaan aikaan kuin hyvinvointialueelle siirtyminen. Tämä haastaa meitä monin tavoin. Olemme vammaispalvelutoimistossa tutustuneet lakiehdotuksen pykäliin ja perusteluihin jo ahkerasti maanantaipalavereissamme sekä omaehtoisesti ja hyvinvointialueen valmistelutyöryhmissä. Lakiuudistus on puheissamme päivittäin ja monet kysymykset lain soveltamisesta jo pyörivät mielissämme. Osa on vanhaa ja tuttua, mutta uuttakin on tulossa. Hyvinvointialuetta haastaa uusien palvelujen suunnitteleminen ja toteuttaminen. Olemme osallistuneet STM:n koulutuksiin ja saamme Pirkanmaalle myös lisää koulutusta syksyn aikana. Uusi laki vaatii yhteistä ponnistelua eri toimijoiden kesken. Uusi laki tuo tullessaan myös paljon hyvää, koska se lähestyy palveluja asiakaslähtöisesti. Lain henki on yleisten palveluiden saavutettavuus, mikä on hyvä asia. Lisäksi koko lain punaisena lankana on asiakkaiden osallisuuden tuki sekä kommunikaation huomioiminen.

 

Vammaispalvelutoimiston arjessa nämä kaksi isoa muutosta näkyvät ja vievät aikaamme. Vaikka muutoksiin liittyy aina epävarmuustekijöitä, jotka kuormittavat, niin toisaalta näemme nämä muutokset mahdollisuuksina. Olemme positiivisella mielellä, vaikka välillä toki väsyttää, kun tietoa tulvii monelta suunnalta henkilöstöä, vammaispalveluja ja lainsäädäntöuudistusta koskien. Kohti uutta, tavataan hyvinvointialueen työntekijöinä vuodenvaihteen jälkeen. Vammaispalvelutoimisto toivottaa hyvää loppuvuotta kaikille blogin lukijoille. 

Teksti: Leena Köykkä, vs. johtava sosiaalityöntekijä
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti