Lapselliset

Blogikirjoituksia aiheista, joita moni lapsiperhe käy läpi arjessaan. Tavoitteena on tukea vanhemmuutta, herättää ajatuksia ja vaihtaa kokemuksia.

Kirjoittaja: Lapselliset-blogin kirjoittajat

Blogiartikkeli
7.9.2018 09.19

Arkiaamujen kaaos uuvuttaa – neuvoja nepsy-tuesta

 

 

Isä käy maanittelemassa 6-vuotiasta Lilliä peiton alta aamupalalle. Perheen teini Perttu nukkuu puhelin kädessä. Anton, 7 kk, konttaa toiveikkaana pöydän alla ja noppii muruja suuhunsa, kunnes päättääkin syödä koiran kupista nappuloita. Isä yrittää samalla pukea Antonia. Eilen on sovittu, että Lilli saa hurauttaa eskariin omalla pyörällään, jonka hän on juuri saanut lahjaksi. Isä, Anton ja koira saattavat Lillin eskariin.

Kello 8.15

 

Äiti huutaa Pertulle, että bussi tulee aivan pian. Perttu kuuntelee korvanapeista musiikkia eikä kuule äidin huutoa.

Lillin huoneen seinällä on kuvat, jotka kertovat, missä järjestyksessä vaatekappaleet kannattaa pukea. Lilli kastaa sormeaan suuhun ja tekee kuolakiehkuroita kuvien kiiltävään pintaan. Hän on vajonnut omiin ajatuksiinsa. Isä hermostuu Lillin saamattomuuteen ja pukee tytön kohtuullisen jämäkästi. Lilli hermostuu: "Sä iskä pilasit kaiken eikä näitä voi laittaa. Nää sattuu, nää on tyhmänväriset!"

 

Aamupalapöydässä Lilli pyörittelee lusikkaa rahkassa ja asettelee kurkkuviipaleita torniksi. Time timer-kellon punainen sektori on jo piilossa. Äiti katsoo isää säälien, isä ilmeilee äidille paljonpuhuvasti silmiään pyöritellen.

 

Kello 8.30

 

Pihassa isä huomaa, että Lillin kypärä on jäänyt eilen mummulaan, eikä eskariin voida mennä pyörällä, vaan matka on taitettava jalan. Lilli raivostuu tästä ja herkeää huutamaan samalla kiviä isää ja ikkunoita kohti heittäen.

 

Kello 8.45

 

Äiti myöhästyy palaverista. Häntä hävettää keksiä aina uusia selityksiä myöhästymiselle.

Lilli ei ehdi eskarin aamupiiriin ja on pettynyt, kun kaikki parhaat leikit ja kaverit on jo varattu. Isä ja Anton ovat molemmat pahantuulisia. Isältä jäi aamukahvi kokonaan väliin, samoin Antonilta velli.

 

Kello 9.15

 

Kotiin tullessaan isä huomaa, että Pertun reppu roikkuu edelleen ovenkahvassa. Perttukin nukkuu vielä peiton alla. Isä keittää kahvia, mutta unohtaa laittaa porot suodattimeen. Anton on riisunut vaippansa ja kakkaa lattialle.

 

Apua aamuihin?

 

Isä soittaa nepsy-tuen konsultaatiopuhelimeen ja kysyy, pitääkö olla huolissaan, kun tyttö ei tottele eikä teini herää. Isä kertoo olevansa väsynyt, koska arkiaamut lasten kanssa eivät suju.

 

Kuuntelen isän kertomuksen aamusta. Yritän valaa isään uskoa ja toivoa aamuista selviytymiseen. Pyrin puhelimessa vahvistamaan vanhempien toimintakykyä liittyen aamujen jäsentelyyn (strukturointi) sekä hyödyntämään ennakointia. Suosittelen vanhempia keskustelemaan keskenään tarpeistaan ja toiveistaan aamujen suhteen. Aamukiireessä helpottaa, kun on jo edellisenä iltana laitettu vaatteet valmiiksi ja sovittu kuka tekee aamupalan.

 

Aamua voi helpottaa visuaalinen taulu hahmottamisen ja muistin avuksi.

 

 

 

Ehdotan isälle, että perheen teinille hankitaan oma herätyskello herättämään hänet. Vanhemmat herättävät pienemmät lapset.

 

Kerron isälle mielen tyynnyttämisestä hengityksen ja positiivisen ajattelun sekä kehoharjoitteiden avulla. Lupaan lähettää isän sähköpostiin linkit nepsy-tuen ja toimintaterapeuttien tekemiin Ulkoinen linkkiKehojumppa ja Ulkoinen linkkiAivojumppa -videoihin. Näin koko perhe voi helposti osallistua mieltä ja kehoa koostaviin harjoitteisiin.

 

Vanhemmille suosittelen osallistumista nepsy-tuen avoimiin nepsy-perustietokoulutuksiin. Vanhemmat voivat tulla nepsy-tuen lainaamoon päivittämään kuvien ja Time timerin käyttöä.

 

Kun aamu on strukturoitu, kuvitettu ja ennakoitu, kaikki ehtivät pesujen, pukeutumisen ja aamupalan jälkeen ajoissa päiväkotiin, kouluun ja työpaikalle.

 

 

 

Blogin on kirjoittanut varhaiskasvatuksen erityisopettaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja Elina Pohjankunnas yhteistyössä perheneuvolan Nepsy-tukitiimin kanssa:

Elina Pohjankunnas

sähköposti [email protected]

 

Elina Pohjankunnas
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti