Siirry sisältöön

Vihervuosi 2016 Tampereella

Valtakunnallista Vihervuotta 2016 vietetään Suomessa viidettä kertaa, ja pääteemana on kestävä suomalainen maisema. Tarkoituksena on edistää ympäristön viihtyisyyttä ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia. Tampereella Vihervuosi näyttäytyy erilaisina viherympäristöön liittyvinä tapahtumina ja hankkeina. Kaupungin lisäksi Vihervuodessa on mukana koko joukko yhteistyötahoja.


Kevät

Linnunpönttöjä ja kevätkukkia puistoissa

Syksyllä 2015 istutettiin näkyville paikoille keskustaan ja vilkkaiden ohikulkureittien varrelle 75 000 sipulikukkaa (mm. tulppaaneja, narsisseja ja helmililjoja). Kukkia istutettiin Liisanpuiston länsiosaan lähelle Teiskontien ja Sammonkadun risteystä, Viinikan risteysalueen viherkaistaan ja Pyynikin kirkkopuistoon Pirkankadulle näkyvälle alueelle. Istutuksissa käytettiin ensimmäisen kerran sipulikonetta.

Keväällä Tampere osallistui Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan yhteistyössä Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Pily ry:n kanssa viemällä 100 linnunpönttöä puistometsiin eri puolille Tamperetta.

Tulppaanit ja narsissit Viinikan liikenneristeyksessä
Syksyllä 2015 istutetut vihervuoden tulppaanit ilahduttivat ohikulkijoita Viinikan liikennneristeyksessä. Istutuksessa käytettiin sipulikonetta, jolla voidaan istuttaa nopeasti laajoja kukka-alueita. Istutuskone oli lainassa Ruotsista.

10.5.2016 Jurvalanpuiston avajaiset Unelmien liikuntapäivänä

Tampereen Raholassa sijaitseva Jurvalanpuisto kunnostettiin monipuoliseksi kuntoilupuistoksi, jonka välineistä osa on suunnattu erityisesti seniori-ikäisille. Seniorivälineitä ovat muun muassa astinlauta, penkkitreeni- ja olkapäätreenilaitteet ja aaltoileva puomi tasapainon harjoitteluun.

Raholan senioripuisto

19.5.2016 Iso-Vilusen polkupyörätrial-radan avajaiset

Iso-Vilusen puistoon valmistui Suomen ensimmäisen trial-pyöräilypuisto. Iso-Vilusen aktiviteettialueelta löytyvät myös tasokkaat skeitti- ja bmx-radat. Trial-polkupyöräily on uusi, nopeasti kasvava harrastuslaji, joka kiinnostaa erityisesti lapsia ja nuoria. Tavoitteena on edetä pyörällä vaikeiden esteiden yli kaatumatta ja tasapaino säilyttäen.


Kesä

Viikon kasvi Hatanpään arboretumissa

Viikon kasvi -esittely palasi Hatanpään arboretumiin kesän ajaksi Vihervuoden 2016 juhlistamiseksi. Kasvi vaihtuu aina perjantaisin 20.5.–2.9.2016, ja kulloinkin valitaan ajankohtainen kukkiva kasvi. Kasvin vieressä olevassa taulussa kerrotaan kasvin alkuperästä, ominaisuuksista, kasvuolosuhteista sekä annetaan hoitovinkkejä.

Vihervuoden näyttely Galleria Nottbeckissä
Vihervuoden näyttelyssä kerrotaan kuvin ja sanoin suomalaisen arkkitehtuurin ja puutarhataiteen suhteesta.

Porraskiveltä puiden siimekseen -näyttely Galleria Nottbeckissa

Arkkitehtuurimuseon näyttely "Porraskiveltä puiden siimekseen" tarkastelee puutarhataiteen ja arkkitehtuurin suhdetta 1700-luvulta 2000-luvulle, yksittäisistä puutarha- ja maisemakohteista kokonaisten kaupunginosien viherympäristöjen suunnitteluun. Näyttely on avoinna arkisin 13.6.- 19.8.2016 klo 13–18. Gallerian osoite on Satakunnankatu 18, Media 54, Finlayson.

Kesärannan avajaisissa
Kesärannan avajaisissa riitti väkeä.

Eteläpuiston pop-up-puisto Kesäranta

Eteläpuiston rantaan on rakennettu pop-up-puisto Kesäranta, jossa tamperelaiset voivat viettää kesäistä päivää veden äärellä, keskellä kaupunkia pelaillen, grillaillen tai oleillen. Kesärannan avajaisia vietettiin tiistaina 21. kesäkuuta.

Kesärantaan on rakennettu uusi laituri, lisäksi sieltä löytyvät konttikahvila Tönö, rantalentopallokenttä, grillauspaikka ja footpool-kenttä. Ratinan sillan alle on tehty myös skeittipaikka. Konttikahvila Tönö järjestää alueella erilaisia tapahtumia. Alueelta löytyy myös jätteenlajitteluastioita ja yleisökäymälöitä.

Ranta-alueen valaistusta on parannettu uusilla valaisimilla. Kesäranta on suunniteltu väliaikaiseksi rantapuistoksi, jotta kaupunkilaiset pääsisivät kesällä nauttimaan keskeisellä paikalla olevasta kauniista ranta-alueesta. Eteläpuistossa puiston elinkaaren on suunniteltu olevan noin viisi vuotta riippuen alueen jatkosuunnittelusta.

Piirroskartta Kesärannasta

Syksy

16.8.2016 Tampereen puistot ja viheralueet - keskustelutilaisuus Vihreä Tampere

Finlayson, Media 54, Galleria Nottbeck (Satakunnankatu 18), klo 16.45 - 19.15

Aiheina olivat yleiskaavan 2040 virkistys- ja viherverkkoa koskevat tavoitteet, kansallisen kaupunkipuiston tarveselvitys sekä Tampereen yliopiston ajankohtaiset viherverkkoa koskevat tutkimushankkeet.

Tilaisuuden aluksi tutustuttiin Galleria Nottbeckin näyttelyyn, joka käsittelee maiseman ja arkkitehtuurin suhdetta. Illan isäntinä olivat Tampereen kaupungin viheralueista vastaavat toimijat.

27.8.2016 Sadonkorjuutapahtuma Hatanpään yrttitarhalla

Vihervuoden teemaan liittyen Martat ja Tampereen kaupunki järjestivät yhteistyössä kaikille avoimen ja maksuttoman neuvontatapahtuman Hatanpään arboretumissa lauantaina 27.8. klo 11-14. Tapahtumassa tutustuttiin omenan ja yrttien viljelyyn sekä kuulemaan vinkit omenasadon hyödyntämiseen. Lisäksi paikalla oli Marttojen sieniasiantuntija neuvomassa yleisimpien ruokasienien keräämiseen ja hyödyntämiseen liittyvissä asioissa.

27.8.2016 Suomen luonnon päivän retki Myllypuron luonnonsuojelualueelle

Suomen luonnon päivän retki lauantaina 27.8.2016 suuntautui Myllypuron luonnonsuojelualueelle Ikuriin ja Kalkkuun.

Myllypuron luonnonsuojelualue perustettiin 1999 ja alue kuuluu lehtojensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 -suojelualueverkostoon. Myllypuro on pisin yhtenäinen purouoma ja puronvarsilehto Tampereen kantakaupungin alueella. Alueen kasvillisuus on ravinnepitoisen maaperän ansiosta erittäin rehevää ja monipuolista puronvarsilehtokasvillisuutta ja oivallinen esimerkki suomalaisesta lehtoluonnosta. Retken aikana tutkailtiinn luonnon lisäksi kaupunkielämän vaikutuksia puroluontoon.

Oppaana retkellä olivat ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen ja ympäristötarkastaja Salla Leppänen Tampereen kaupungin ympäristönsuojelusta ja museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Luonnontieteellisestä museosta. Retki on osa valtakunnallista Suomen luonnon päivää, jota vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina.

28.8.2016 Ruusujen iltapäivä Hatanpään arboretumissa

7.9.2016 Ratinan uusitun kuntoilupaikan avajaiset

Ratinan sillan alla sijaitsevaa ulkokuntosalia täydennettiin uusilla kuntoiluvälineillä. Kuntoilupaikalla on kehonpainoharjoitteluvälineitä ja painoharjoittevälineitä, joissa käyttäjä voi itse säätää painoa. Paikka remontoitiin elokuussa, ja avajaisia vietettiin 7.9.2016 kello 17. Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki avasi uusitun kuntoilupaikan.


Tamperelaiset street workout ja parkourharrastajat esiintyivät avajaisissa ja opastivat laitteiden käytössä.

27.9.2016 Kaupunginosapuiden istutus kansainvälisenä puun päivänä

26.11.2016 Tammerkosken luontopolun julkistaminen

Tammerkosken luontopolku kiertää keskustassa Tammerkosken rannalta Herrainmäelle ja Wilhelm von Nottbeckin puiston kautta Näsinpuistoon. Polun pituus on 2,6 kilometriä ja sen varrella saa tietoa niin linnuista, kasveista, hyönteisistä, kaloista kuin lepakoistakin. Opasteissa kerrotaan myös ihmisen vaikutuksesta luontoon.

Maastoon on pystytetty 13 taulua. Luontopolkuun voi tutustua myös mobiililaitteen avulla. Luontopolkutaulut ja mobiiliversion tiedot löydät täältä:

Tammerkosken luontopolun västäräkkitunnus
Tammerkosken luontopolun tunnus on västäräkki. Kuvan on piirtänyt Pekka Rahkonen.