Siirry sisältöön

Nähtävillä olevat suunnitelmat

Nähtävillä olevista vihersuunnitelmaluonnoksista ja muista suunnitelmista voi antaa palautetta kaupungin kirjaamoon tai palautelomakkeella palvelupisteeseen. Merkitse palautteeseen suunnitelman diaarinumero. Suunnitelmat ovat katseltavissa pdf-tiedostoina, joita voi suurentaa.

Tampereen kaupunki, kirjaamo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5653 4550
Keskusvirastotalo
postiosoite PL 487
33101 Tampere
avoinna ma - pe klo 8.30 - 15.45

Mokkapuiston yleissuunnitelmaluonnos

Tammerkosken länsirannalla, Hämeensillan kupeessa sijaitseva pieni Mokkapuisto kunnostetaan viihtyisäksi oleskelupaikaksi ja osaksi Tammerkosken länsirannan kävelyreittiä. Puistosuunnitelma on nähtävänä 6.9. - 23.9.2019, jolloin siitä voi antaa palautetta kirjaamoon (yhteystiedot yllä). Merkitse palautteeseen suunnitelman diaarinumero TRE:5493/10.03.04/2019.

Mokkapuisto on keskeinen osa Tammerkosken kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Puiston taustalla on funktionalismia edustava Tempon talo, jossa on puistoon rajautuva, jalkakäytävänä toimiva parvekeosa. Puiston eteläosassa sijaitsevan muurin takana sijaitsevat Takon kartonkitehtaan rakennukset ja vastarannalla näkyy Verkatehtaanpuisto.

Mokkapuiston kunnostaminen luontuu Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman 2018-2030 tavoitteisiin nostaa Tampereen profiilia järvenrantakaupunkina ja kehittää Tammerkosken ja järvenrantojen reittejä ja oleskelupaikkoja julkisiksi ja läpikuljettaviksi. Hämeensillan uudistustyössä länsipuoleiseen muuriin rakennetaan uusi alikulku, joka mahdollistaa kulun Värjärinkujalta Mokkapuiston kautta Kirjastonpuistoon ja sieltä Satakunnankadun sillalle saakka. Värjärinkujalta Hämeensillan alikulkuun johtava reitti on valaistu, ja sitä pidetään myös talvisin kunnossa. Rantamuurin kaidetta seuraava kapea kivetty polku johtaa Takon tehdasalueen muurin viertä nouseviin portaisiin, eikä sitä huolleta talvisin. Myös Hämeensillalta Mokkapuistoon johtavat luonnonkiviportaat uusitaan, ja portaiden lepotasanteelta pääsee ravintolan terassille. Terassille on varattu nykyistä pienempi alue, jotta kapeassa puistossa jäisi tilaa myös muille toiminnoille ja puistoistutuksille.

Mokkapuistosta rakentuu korkealaatuisesti rakennettu puisto, jossa reitit, materiaalit ja rakenteet kytkeytyvät saumattomasti ympäristöönsä. Puiston yleisilme syntyy kosken läheisyydestä, rantapenkan korkeuseroja korostavista portaista, istutusluiskista sekä käytävälinjoja ja istutusalueita rajaavista graniittisista kivimuureista. Kapean rantareitin vierustalle, perennaistutuksia rajaavien muurien päälle tulee puisia istuintasoja. Puiston pylväsvalaisimet ovat samaa tyyliä kuin läheisessä Kirjastonpuistossa. Hämeensillan puiston puoleinen julkisivu valaistaan puistoalueelle sijoitettavilla valaisimilla.

Mokkapuistoon johtava Tammerkosken ylittävä väliaikainen silta on käytössä Hämeensillan ja raitiotien rakentamisen ajan eli syksyyn 2021 saakka. Puistossa sijaitsee myös Tampereen Veden pumppaamo, joka uusitaan puiston rakentamisen yhteydessä. Valaistuksen, rakenteiden, kalusteiden ja puistossa sijaitsevien kunnallisteknisten laitteiden yksityiskohdat tarkentuvat yleissuunnitelmaa seuraavassa rakennussuunnitteluvaiheessa.

Kaukaniemen hoito- ja käyttösuunnitelmasuunnitelma, luonnos

Suunnitelman lähtöaineistoja