Siirry sisältöön

Nähtävillä olevat yleissuunnitelmat

Nähtävillä olevista yleissuunnitelmaluonnoksista ja muista suunnitelmista voi antaa palautetta kaupungin kirjaamoon tai palautelomakkeella palvelupisteeseen. Merkitse palautteeseen suunnitelman diaarinumero. Suunnitelmat ovat katseltavissa pdf-tiedostoina, joita voi suurentaa.

Tampereen kaupunki, kirjaamo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5653 4550
Keskusvirastotalo
postiosoite PL 487
33101 Tampere
avoinna ma - pe klo 8.30 - 15.45

Puiston puiden, istutusten, toimintojen, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat ja määrät ja ovat yleissuunnitelmassa ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Lielahden kartanopuiston yleissuunnitelmaluonnos

Lielahden vanha kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäisen1800-1900-vaihteesta peräisin olevan ilmeen mukaisesti. Kunnostuksessa vaalitaan kartanoalueen vanhojen rakennusten ja puistoalueen kokonaisuutta ja kehitetään aluetta osana Hiedanrantaa ja Lielahtea. Lielahden kartanopuiston yleissuunnitelma- ja hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnokset olivat nähtävänä 3.6.–19.6. 2020.

Lielahden kartanopuisto sijaitsee Lielahden entisellä teollisuusalueella, nykyisellä Hiedanrannan alueella, Näsijärven rannalla. Kunnostustyöt ajoittuvat tuleville vuosille.

Puisto sopii rauhalliseen oleskeluun - länsiosaan tulee tapahtumanurmi

Kartanopuisto kunnostetaan oleskelu- ja virkistyskäyttöön. Kartanopuiston ydinalue soveltuu rauhalliseen oleskeluun. Penkkejä sijoitetaan käytävien varrelle, käytävien solmukohtien pienille aukioille sekä kartanon edustan suihkulähteen äärelle. Lähellä rantaa sijaitsevalle näköalatasanteelle asennetaan piknikpöydät. Kartanon terassi voi jatkossakin toimia ulkoterassina esimerkiksi kahvilayrittäjälle. Kartanopuiston historiaan voi tutustua puiston historiasta kertovien info- ja valokuvataulujen avulla.

Kartanopuistossa voidaan edelleen järjestää tapahtumia, mihin on varattu alue länsipuolen nurmialueelta. Tapahtuma-alueelle tulee mm. yleisö-wc. Puiston eteläosaan Syötävän puiston viereen on tehty leikkipaikkavaraus. Syötävä puisto säilytetään edelleen kaupunkiviljelyalueena. Myös uimarannan ja uimalaiturin perustaminen on pidemmän aikavälin suunnitelmissa, mutta se edellyttää rannan puhdistamista nollakuidusta.

Nykyinen grillipaikka siirretään pois päärakennuksen edustalta. Uusi grillipaikka voidaan haluttaessa siirtää Syötävään puistoon.

Puistoon johtaa etelä-pohjoissuuntainen vaahterakujanne. Puutarhataiteellisesti arvokas kujanne on tärkeä kävely- ja pyöräilyreitti. Kujanne on osin uusittu, mutta riveissä jäljellä on vielä vanhoja vaahteroita. Sitä kunnostetaan jatkossakin uusilla puuistutuksilla.

Kunnostuksessa palautetaan kartanopuiston alkuperäinen käytäväverkosto. Pääreitit kulkevat rannan suuntaisesti ja kartanon ympäri. Kartanopuiston läpi kulkeva rantareitti on osa Näsijärven rannan virkistysyhteyttä.

Suihkulähde, näköalatasanne, portaat ja rantamuuri kunnostetaan

Vanhoista puistopuista pystytään säilyttämään suurin osa. Huonokuntoisten, poistettavien puiden tilalle istutetaan korvaavat taimet. Uutta puustoa saadaan myös luontaisesti kylväytyneistä tammista, lisäksi tehdään täydennysistutuksia. Puistoon palautetaan siellä aikaisemmin kasvaneita koristepensaslajeja ja esiin tuotujen maakivien ympärille istutetaan perennoja. Perennoja istutetaan myös pääsisäänkäynnin viereen ja puiston sisäosiin. Niittyinä hoidetaan rannan rinteitä ja Maria Lydian polun pohjoispuolta.

Kartanopuiston alkuperäiset rakenteet - suihkulähde, graniittiportaat, näköalapaikka ja rannan luonnonkivimuuri - kunnostetaan. Myös rannassa olevan laiturin jäänteet säilytetään toistaiseksi ja sen turvallisuus varmistetaan. Rakenteista on jo kunnostettu suihkulähde ja näköalatasanteen kaiteet. Ne valmistuivat toukokuussa.

Puiston kaikki kalusteet ja varusteet uusitaan kartanopuistoon henkeen sopiviksi. Penkkimallina käytetään Tampereen perinteistä valkoista puistosohvaa, jonka kanssa sopivat yhteen rannan näköalatasanteen pikinikpöydät.

Kartanopuiston alueella valaistaan tärkeimmät pääkulkureitit sekä osa palautettavista puistokäytävistä. Myös kartanorakennukset julkisivut valaistaan.

Arvokas kulttuuriympäristö

Lielahden kartano- ja tehdasalue on maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Kartano ja sitä ympäröivä puisto ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta, Nottbeckien ajoilta. Kartanolle rakennettiin maisemapuisto kaartuvine käytävineen ja vapaamuotoisine istutuksineen sekä hyötytarha. Luonnonkaunis niemi ja näkymät Näsijärvelle tarjosivat hienot puitteet maisemapuistolle.

Kartanopuisto on säilynyt melko hyvin, vaikka käytäväverkosto, laituri ja hyötypuutarha ovat hävinneet. Viheralueen kunnostus on aloitettu hyötypuutarhan paikalta, jonne on rakennettu väliaikainen Syötävä puisto.

Finlaysonin tehtaan omistajaperhe von Nottbeckit hankki alueen omistukseensa 1800-luvun lopulla ja rakennutti sinne kartanon rakennuksineen ja englantilaistyylisen maisemapuiston. Alue oli sen jälkeen usean omistajan hallussa ja suurimman osan 1900-lukua teollisuusalueena. Siellä sijaitsi muun muassa sulfiittiselluloosatehdas. Viimeinen tehdas lopetti toimintansa vuonna 2008.

Tampereen kaupunki hankki tehdasalueen omistukseensa 2014–2015 ja kehittää siitä uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta.

Käpylehmänpuiston yleissuunnitelmaluonnos

Linnainmaalla kunnostetaan Käpylehmänpuisto turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi eri ikäryhmien käyttöön. Puiston leikkipaikkaa varustetaan uusin leikkivälinein ja pelikenttää kohennetaan uusin pinnoin ja korkeammalla aidalla. Kunnostussuunnitelma oli nähtävänä ja kommentoitavana 7.–21.1.2020.

Käpylehmänpuisto on pääosin metsäinen viheralue, jonka itäosasta löytyy leikkipaikka, pelikenttä sekä pieni koripallottelupaikka. Leikkipaikan kaikki leikkivälineet vaihdetaan uusiin. Leikkipaikka varustetaan monipuolisilla keinuilla: lauta-, turvaistuin-, pesä-, heiluri ja sinä&minä-keinuilla. Heilurikeinussa voi keinua useampi seisaallaan tai istuen ja sinä&minä-keinuun mahtuu kaksi: esimerkiksi taapero ja aikuinen. Uusia välineitä ovat myös liukumäkiteline, monitoimiteline, karuselli, jousikiikut ja hiekkalaatikko. Välineiden turva-alueet tehdään hiekkatekonurmipintaisina.

Pelikentän päätyaidat uusitaan neljä metriä korkeilla teräsverkkoaidoilla. Pelikentän kylkeen tulee uusi hiekkatekonurmipintainen kuntoilupaikka, jossa on monipuoliseen kehonharjoitteluun soveltuva street workout-teline. Koripallottelupaikan koriteline uusitaan ja asfalttiin maalataan heittorajat.

Leikkipaikan ja pelikentän kivituhkapinnat uusitaan. Myös vanhat käytävä-, leikkipaikka- ja kenttävalaisimet uusitaan. Osa käytävävalaistuksesta on uusittu jo aiemmin ledi-valaisimiksi, eikä niitä ole tarvetta uusia. Käytävän varsille asennetaan roska-astioita ja penkkejä. Leikkipaikan eteläosaan istutetaan uusi havupuu.

Käpylehmänpuiston kunnostamista esitetään vuodelle 2020.