Siirry sisältöön

Sorsapuiston lintukierros

Tältä sivulta löydät lisätietoa Sorsapuiston lintutarhan linnuista ja tietoa kanalintujen elämästä. Sorsapuistossa linnut majailevat yleensä toukokuulta syyskuulle. Linnut tulevat Sorsapuistoon kesäksi hämeenkyröläisestä kanalasta.

Tarha A (kahvilan pääty)

Rhode Island Red -kanoja Sorsapuistossa
Rhode Island Red -kanat ovat paitsi ahkeria munijoita myös kauniin värisiä.

Rhode Island Red on kesän 2020 uusi kanalinturotu. Alkuperäinen kanta on lähtöisin Amerikasta. Se on jalostettu munan- sekä lihantuotantoon. Rhode Island on ahkera talvimunija; vuodessa se munii jopa 200-300 munaa.

Rhode Island munii ruskeita munia, mutta haudontavietti ei ole voimakas. Jos parvessa on kukko ja kana kuitenkin innostuu hautomaan, kuoriutuu munista kauniin keltaisia tipuja.

Rhode Island -rodusta löytyy väreinä syvän punainen, mahongin punainen ja musta muunnos. Pyrstö on usein tumma tai musta. Rotu on utelias sekä helposti kesyyntyvä ja käsiteltävä. Se on kylmänkestävä runsaan sulkapeitteensä ansiosta.

Tarha B

Brahma-kana, uuluu suuriin harrasterotuihin ja on luonteeltaan lempeä ja rauhallinen. Brahma-kukko kiekuu matalalla äänellä ja harvakseltaan pitäen kanarouvansa kauniisti parvessa.

Brahma-kana
Isokokoinen Brahma-kana nähtiin ensimmäisen kerran Sorsapuiston lintutarhassa kesällä 2019.

Tarha C

Orpington on englantilainen maatiaisrotu. Se on jalostettu kestämään kylmiä oloja ja sitä kasvatetaan lihan ja muninnan takia. Luonteeltaan orpingtonit on rauhallisia ja ahkeria ruuanetsijöitä. Orpingtonit tarvitsevat paljon tilaa, mutta pysyvät matalassa aidatussa tilassa hyvin, koska siivet ovat painoon nähden liian pienet.

Kanarodun höyhenpeite on tiivis ja runsas, ja jalat melkein peittyvät höyhenten alle. Orpington kestää kylmää hyvin. Rotu on Englannissa vastaavassa maatiaisasemassa kuin suomalainen maatiainen Suomessa.

kuva: orpington-rotuinen kukko
Orpington-kukko Oiva tepasteli Sorsapuiston kanatarhassa kesällä 2018.

Hy-line kuuluu tehomunijoihin. Se on jalostettu monesta rodusta. Rodun jalostuksessa on haettu ahkeraa munintaa, lyhytkestoista sulkasatoa ja tehokasta rehun käyttöä.

Hy-linellä on lyhyehkö elämän kaari. Se munii noin kaksi vuotta, jonka jälkeen kana vanhenee ja muninta heikkenee. Ikääntyneen hy-linen munan kuori on hauras ja munan koko on suurentunut, mikä aiheuttaa kanalle ongelmia. Nykyään yhä suositummaksi tullut "kesäkanailu" on helppoa aloittaa näillä hy-line brown tai hy-line white kanoilla. Ne ovat uteliaita sekä syövät ja munivat hyvin. Usein kesäkanoille ei hankita kukkoa. Hy-linet on silloin hyvä valinta, koska niillä ei juurikaan ole haudontaviettiä, joka katkaisisi muninnan.

Tarha D

Sussex kuuluu isoihin kanarotuihin, ja on nimensä mukaisesti lähtöisin Sussexin maakunnasta Englannista. Sorsapuiston kukot ja kanat tulevat ovat sussex-ligth värisiä: ne ovat valkoisia ja niillä on musta pyrstö ja ja kaunis mustalla "hartiahuivi". Sussex-light on luonteeltaan rauhallinen ja hautomaviettinen rotu. Emokanat hoitavat tipunsa hyvin. Kun emo vierottaa jo isoksi kasvaneet tipunsa, kukko jatkaa tipujen hoitoa ja päästää ne siipensä alle nukkumaan.

kuva: Sussex-kukko Sorsapuistossa
Sussex-Light kukko on muuten valkoinen, mutta sillä on musta pyrstö ja "hartiahuivi".

Tarha E

Paduaani kuuluu koristerotuihin joista käytetään harrastajien kesken nimitystä tukkakanat. Ne ovat aktiivisia ja hyviä lentämään ja hyppäämään. Kanojen pallomainen tukka ja kukkojen hapsottava tukka ei estä lintuja näkemästä. Rotu on helposti kesyyntyvä ja hyppää hoitajan olkapäälle katsomaan että, "mitäs tänään syötäisiin".

Uutena lintulajina kesällä 2020 tarhassa tepastelee myös helmikana. Helmikanaparveen kuuluu kukko ja neljä kanaa. Se on melko kookas lintu, 53-58 cm. Helmikana on muodoltaan pyöreähkö, ja mustassa sulkapeitteessä on valkoisia helmimäisiä pilkkuja. Pää on pieni ja sulaton, ja päälaella on töyhtö tai sarvi. Nokan ympärillä on punaiset heltat tai kukolla siniset. Helmikanan siivet ja pyrstö ovat lyhyet, mutta se on silti hyvä lentämään.

Luonnonvarainen kanta elää Afrikassa isoissa jopa 40 linnun parvissa. Kauniin sulkapeitteensä ja kesyyntyvän luonteensa ansiosta helmikanoja on helppo kasvattaa tarhoissa.

Valkoinen ja musta paduaani Sorsapuistossa
Paduaanit ovat eloisia, hauskannäköisiä kanaveijareita.
Helmikanoja Sorsapuistossa
Afrikasta kotoisin oleva helmikana viihtyy lajitoveriensa seurassa erinomaisesti.

Tarha F (Tampere-talon pääty)

Silkkikanat ovat alkujaan Tiibetistä ja niiden väreinä ovat väreinä valkoinen, sininen, musta, punainen ja riista. Silkkikana on ahkera hautoja ja hoitaa hyvin tipujaan. Silkkikanasta on tullut suosittu lemmikkikanarotu. Silkkikanasta löytyy myös parrallinen ja tavallinen muoto. Silkkikanan iho on sininen, ja sillä on viisi varvasta, kun kanoilla on tavallisesti neljä varvasta.

Silkkikana
Silkkikanat ovat hellyttäviä pörhöpalleroita.

Kanan elämää

Kaikki kanat, myös ne koristeellisimmat, munivat. Ja kaikkien munat ovat koosta ja väristä huolimatta syötäviä. Toiset rodut saattavat munia tummansuklaanruskeita munia ja toiset vihreäkuorisia.

Kana hakeutuu mielellään aamupäivän ja iltapäivän välillä munimaan tuttuun, suojaisaan ja hämyiseen paikkaan. Jos munia jättää keräämättä, voi kanalle iskeä hautomakuume. Jotta munista tulisi tipuja, tarvitaan parveen kukko kanoja polkemaan. Kana munii myös ilman kukkoa, mutta munat eivät ole tällöin hedelmöittyneitä. Kana hautoo 21 vuorokautta, ja lopulta munista kuoriutuu pesällinen tipuja. Munankeltuainen ei ole tipu kuten usein luullaan, vaan se on tulevan tipun ravintoa. Itse tipu kehittyy valkuaiseen kasvavaan alkioon.

Kana on kaikkiruokainen, joten parasta ravintoa sille on monipuolinen vilja, teollinen rehu, keittiöjäte sekä kesällä vapaa laidunnus. Lisänä tarvitaan kalkkia, raikasta vettä ja pientä soraa. Kiviä kana tarvitsee kupuunsa, jossa ne auttavat syödyn ruoan hienontamisessa.

Kukko aloittaa kiekumisensa varhain aamulla päivän sarastaessa ja kiekuu pitkin päivää. Kana on kova kylpemään ja kuopsuttelemaan. Välillä se saattaa makoilla kylpykuopassaan aivan kuin se olisi eloton. Kylpypuuhissa multa pöllyää, ja maa täyttyy kylpykuopista. Myös ruokaa etsiessä maata kuopsutellaan tehokkaasti. Iltaisin kanat vetäytyvät orsille nukkumaan - suojaan vaaroilta.

Kanan elämää -teksti ja kuvat: Peikkorinteen lintutila, Askola
Linturotujen tekstit: Tia Hämäläinen Hämeenkyrö

Sorsapuiston lintula täytti 80 vuotta 2019


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/sorsapuistonlintukierros