Rukkamäenpuiston lampaat
Rukkamäenpuiston arvoniittyä Peltolammilla on hoidettu lammasvoimin vuodesta 2013. Kesällä 2020 Rukkamäessä laiduntaa 15 lampaan katras.
Kesäisin lampailla on rouskutettavana laidunta noin kahden hehtaarin verran. Eläinten ruokavalioon kuuluvat ruohot ja pensaat, puhdas vesi ja kivennäinen. Lampaiden ruokkiminen omilla eväillä kuten leivällä on ehdottomasti kielletty, jotta lampaat pysyvät terveinä. Lampaat oppivat myös helposti kerjäämään.
Rukkamäenpuiston niitty on aidattu lampaita varten, ja aitauksessa on kaksi lammaskatosta. Lampaille on vielä rakennettu pieni silta ojan ylitystä varten. Aitaukseen on kiinnitetty infotauluja, joissa kerrotaan laidunnuksen pelisäännöistä. Lampaita voi rapsuttaa aidan takaa, mutta aitaus on vain eläinten käytössä. Lampaiden hyvinvointia tarkkaillaan laidunnuksen aikana säännöllisesti.

Rukkamäenpuiston lampaat tulevat Huitun tilalta Sastamalasta
Mouhijärveltä. Lampaiden joukossa on suomenlampaita,
ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita.
Ahvenanmaanlampailla väritys vaihtelee
myös todella paljon vaaleista, harmaan kautta mustakuvioisiin ja
mustiin. Ahvenanmaanlampaiden naarailla voi olla myös sarvet.
Suomenlampaita on eri värejä täysalkoisesta mustaan.
Rygja-lampaat ovat pitkäselkäisiä ja matalajalkaisia - väristykseltään enimmäkseen valkoisia ja harmaita. Rygja-lampaalla on myös pitkä häntä ja suuret korvat.
Ulkoinen linkkiHuitun tila https://huituntila.fi/
Ulkoinen linkkiHuitun tila Facebookissa https://www.facebook.com/huituntila/

Rukkamäen arvoniitty sijaitsee Rukkamäentien ja junaradan varressa, Peltolammin koulua vastapäätä Rukkamäentie 10:en kohdalla. Alue on erittäin vanhaa viljelyaluetta 200-vuotisen Rukkamäen torpan läheisyydessä. Lähellä on Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue. Tampereen kaupunkiympäristössä pitkän viljelyhistorian omaava kulttuurimaisema on harvinaisuus. Alue oli ollut hoidotta jonkin aikaa. Laidunnuksen tavoitteena onkin palauttaa avointa viljelymaisemaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Laidunnuksen ansiosta alueen maaperä köyhtyy vähitellen, ja perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa. Hoito parantaa myös
arvokkaan hyönteislajiston elinolosuhteita.
Rukkamäenpuistolle valmistui hoito- ja käyttösuunnitelma vuonna 2013. Siinä kerrotaan tarkemmin alueen luonnonarvoista, hoitomenetelmistä ja hoidon tavoitteista. Lampaat valittiin laiduneläimiksi, koska ne soveltuvat parhaiten pieneen taajamakohteeseen. Laidunnus lisää paitsi luonnon monimuotoisuutta, myös alueen virkistyskäyttöä ja tarjoaa elämyksiä asukkaille. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina.
Laidunnuksen lisäksi alueella torjutaan lupiinia talkoilla ja kylvetään aitovirnaa eteläpuoliselle niitylle uhanalaisen virnasinisiiven ravintokasviksi.
Ulkoinen linkkiRukkamäenpuisto, sijainti kartalla (Paikkatietoikkuna) www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta?zoomLevel=9&coord=326581_6817717&mapLayers=89+100+&showMarker=true&forceCache=true&noSavedState=true
Kesäisin arvoniityllä pidetyt lupiinitalkoot ovat tuottaneet tulosta. Vuosittain kitketylle tienpenkalle on levittäytynyt muun muassa päivänkakkaraa, pukinpartaa, harakankelloa, kultapiiskua, hiirenvirnaa ja mäkitervakkoakin.
Talkoot järjestää Puutarhakarkulaiset kuriin -hanke yhdessä Tampereen kaupungin sekä ProAgria Etelä-Suomen kanssa.