Siirry sisältöön

Luontoretket

Ympäristönsuojeluyksikkö järjestää kesäisin luontoretkiä. Retket ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Muista sään ja maaston mukaiset varusteet sekä koronaohjeistukset turvaväleistä ja hygieniasta. Retket alkavat kello 10, paitsi Villilänsaari kello 8, ja kestävät parisen tuntia. Kantakaupungin retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai bussilla.

Kesän 2020 luontoretket

Kesän 2020 luontoretket on jo pidetty. Luontoretkien oppaana toimi kokenut luontoasiantuntija ja monilta aiemmilta luontoretkiltä tuttu Lasse Kosonen.

7.6. Villilänsaari, lähtö Villilänsaaren parkkialueelta klo 8

Villilänsaaren luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2015. Se on rehevää lehtipuuvaltaista lehtoa, jossa on poikkeuksellisen tiheä pikkulinnusto ja laulu kaikuukin maiseman täyteisenä kesäaamuisin. Retki on erinomainen tilaisuus oppia tuntemaan lintuja laulun perusteella. Saaren ympäri kulkee luontopolku. Retki kestää noin tunnin.

28.6. Peltolammi-Pärrinkoski, lähtö Peltolammin uimarannan parkkipaikalta klo 10 (Rukkamäentie)

Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1992, ja aluetta laajennettiin vuonna 2016. Se on lehtomainen metsäalue, jossa kasvaa lukuisia kevään ja kesän lehtokasveja, joista osa on melko harvinaisiakin. Linnusto on lehtomaisten alueiden laululinnustoa, erikoisuutena lähes vuosittain esiintyvä pikkusieppo. Alueen luoteisosassa virtaa vuolas Myllypuro. Retki kestää noin kaksi tuntia.

5.7. Pyynikki, lähtö näkötornin edustalta klo 10

Pyynikin luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1993. Pyynikki on maailman korkein soraharju ja tamperelaisille tuttu retkipaikka männikköharjuineen ja näkötorneineen. Alueella kasvaa keto- ja harjukasvillisuutta. Erikoisuuksia ovat kello- ja sarjatalvikki. Retki kestää noin kaksi tuntia.

12.7. Iidesjärvi, lähtö Iidesjärven länsipäästä Lokintaival klo 10

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin ja parhaiten tutkittu lintujärvi. Sen vesilinnusto onkin ollut pitkään tunnettu runsaslajisuudestaan. Vuosien mittaan linnusto on tosin niukentunut. Kuitenkin tietyt peruslajit, naurulokki, tavallisimmat sorsalajit, nokikana ja silkkiuikku kuuluvat lajistoon, sen sijaan sotkat ovat lähes kadonneet. Laulujoutsen on vasta viime vuosina asettunut pesimälinnustoon. Retki kestää kolmisen tuntia.

19.7. Hallilan Pehkusuo, lähtö Pikkupehkusuonpuiston leikkikentältä klo 10

Hallilassa sijaitseva pieni avosuo, Pehkusuo, rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vvuonna 2016. Avosuot ovat kantakaupungin alueella varsin harvinaisia. Niillä on merkitystä paitsi luonnon monimuotoisuuden kannalta, myös opetuskohteina. Retki kestää puolitoista tuntia.

26.7. Makkarajärvi-Viitastenperä, lähtö vanhan maankaatopaikan parkkipaikalta Ruskontien varrelta klo 10

Makkarajärvi-Viitastenperän perustettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2018. Alue on 86 hehtaarin laajuinen, ja se on tärkeä virkistysalue. Viitastenperän jyrkänteiltä avautuu upea näkymä Hervantajärven suuntaan. Makkarajärvessä pesii kaakkuri. Alueella on sekä vanhaa että nuorempaa metsää. Retki kestää kolmisen tuntia.

2.8. Kauppi, Soukonvuori, lähtö Niihaman majalta klo 10

Soukonvuori perustettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2011. Alue on lehtomaista kuusikkoa, jossa viihtyvät luonnonsuojelualueille tyypilliset lintulajit, kuten peukaloinen, idänuunilintu ja pikkusieppo. Myös kanahaukka ja pohjantikka kuuluvat lajistoon. Reitti kiertää Niihamajärven ympäri kohti luonnonsuojelualuetta. Retki kestää noin kaksi tuntia.

9.8. Hupakankorpi, lähtö Suolijärven uimarannan parkkipaikalta klo 10

Hupakankorpi perustettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2020 tieteelle aiemmin tuntemattoman vesiperhoslajin Oxyethira tamperensis esiintymispaikan suojelemiseksi. Retki kestää puolitoista tuntia.

16.8.Teisko Vattula, lähtö klo 10 Kaitavedentien ja Pulesjärventien risteyksestä, josta jatketaan pikkuautoilla

Teiskon Vattula on Tampereen vanhin luonnonsuojelualue, joka rauhoitettiin jo vuonna 1959. Metsä on kuusikkoista ikimetsää, jossa on runsaasti kaatuneita puita. Näissä kasvaa runsas kääpälajisto, jonka joukossa on myös harvinaisuuksia. Muutenkin alue on sienistöltään monipuolinen ja mielenkiintoinen. Myös monet ruokasienilajit tuottavat runsaita satoja. Retki kestää puolitoista tuntia.


Kuva: Luontoretki Tammerkosken maisemissa

Voit retkeillä luotopoluilla omatoimisesti luontopolkuoppaiden avulla. Tammerkosken luontopolulla on myös kiinteät opastaulut.

Kuva: Luontoretkeilijöitä

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/luontoretket