Siirry sisältöön

Viinikanlahti

Viinikanlahden suunnittelualue kaupunkimallikuvassa.

Vuoteen 2035 mennessä Viinikanlahden alue on uusiutunut osaksi Tampereen keskustaa. Alueella on nykyisin jätevedenpuhdistamo, joka muuttaa Sulkavuoren uumeniin. Uuden asuntoalueen ja viheralueiden suunnittelu alkoi 2019-2020 selvityksillä, kilpailulla ja asemakaavoituksen ensimmäisillä vaiheilla.

Kansainvälinen kaksivaiheinen ja kaikille avoin ideakilpailu käynnistyi toukokuussa 2019. Kilpailutehtävänä oli suunnitella 2000-luvun Tampereelle sopiva, keskustaa laajentava kaupunginosa vähintään 3000 uudelle asukkaalle. Kilpailutehtävä sisälsi sekä kaupunki- että maisema-arkkitehtuurin suunnittelua. Kilpailun järjesti Tampereen kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa. Kilpailun kieli oli englanti.

Kilpailuohjelma julkistettiin ja digitaalisen kilpailun verkkosivu avattiin 15.5.2019. Kilpailun verkkosivulle pääsee Tampereen kaupungin englanninkielisen sivun kautta osoitteesta tampere.fi/viinikanlahti . Kilpailun verkkosivuilla on kiinnostavaa aineistoa myös tamperelaisille. Esimerkiksi weup-ilmakartalla Viinikanlahtea voi tarkastella vuoden 2030 kaupunkinäkymien kera.

Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 27.9.2019. Määräaikaan mennessä palautettiin 57 kpl nimimerkillä varustettua kilpailuehdotusta. Ensimmäiseen vaiheeseen jätetyt kilpailutyöt ovat olleet selattavissa kilpailusivustolla 9.10.2019 alkaen.

Toinen vaihe käynnistyi ja sen kilpailuohjelma julkistettiin 14.11.2019. Tuomaristo valitsi jatkoon kuusi kilpailuehdotusta. Näiden nimimerkkejä ovat "Divercity", "Lakes&Roses", "SoBa", "Pärske", "Greenikka" ja "Natural Alliance". Toiseen vaiheeseen valituilla kilpailijoilla oli 14.2.2020 saakka aikaa kehittää omia töitään tuomaristolta saatujen tarkennettujen ohjeiden perusteella.

Kaupunkisuunnittelukilpailun toisen vaiheen kuusi kilpailutyötä ja tähän mennessä valmistuneet selvitykset olivat asemakaavan valmisteluaineistona nähtävillä 20.2.-12.3.2020. Tuona aikana toisen vaiheen kilpailuehdotuksista, asemakaavan selvityksistä ja muusta aineistosta oli mahdollista antaa palautetta Tampereen kaupungille. Saatu palaute toimitettiin tiedoksi kilpailun tuomaristolle.

Tuomaristo teki 25.3.2020 päätöksensä kilpailun ratkaisusta. Tulokset julkistettiin 17.4.2020 digitaalisin menetelmin. Koronapandemian takia kaikki kilpailun tuloksiin liittyvät tilaisuudet järjestetään myöhemmin, todennäköisesti syksyllä 2020. Kilpailun arvostelupöytäkirja ja muuta uutta aineistoa on julkaisu kilpailusivustolla.

Tampereen Viinikanlahden kansainvälisen ideakilpailun voittaja on nimimerkki "Lakes & Roses". Tuomaristo arvosti kaupunki- ja maisema-arkkitehtuurin hyvää kokonaisotetta ja kaupunkikuvan selkeyttä. Nimimerkin takaa paljastui suomalainen arkkitehtitoimisto NOAN Tampereelta.

Tampereen kaupunki jatkaa alueen asemakaavoitusta ja muuta suunnittelua kilpailun tulosten pohjalta.

Näkymä uudesta ruusutarhasta.
Kilpailuehdotus "Lakes & Roses".
Näkymä uudelta jalankulkusillalta.
Kilpailuehdotus "Lakes & Roses".
Alueen yleissuunnitelma.
Kilpailuehdotus "Lakes & Roses".

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelukilpailu 2019 - 2020
Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857

Asemakaavoitus 2019 - 2023
Projektiarkkitehti
Anna Hyyppä
puhelin 040 800 7905