Siirry sisältöön

Yleissuunnitelman vaiheet ja osallistuminen

Hiedanrannan suunnittelukonttorissa esiteltiin kaupunginosan suunnittelua 17.8.2019

Parhaillaan on tekeillä tarkennus Järvikaupungin osalle Vaitinaron järvitäytön toteuttamiseksi saarelle.

Yleissuunnitelma valmistuu tänä syksynä, minkä jälkeen alueen suunnittelu jatkuu tarkemmin asemakaavoina ja katu- sekä vihersuunnitelmina.

Järvikaupunki sijoittuu noin 13 hehtaarin kokoiselle saarelle, joka ensimmäisessä vaiheessa muodostaa kannaksen raitiotielle. Saaren ja mantereen väliin jää 36 m leveä kanava. Saaren alustavia suunnitelmia (kaupunkirakennetta, liikkumista saarella sekä toimintoja ja havainnekuvia sekä raitiotietä) esiteltiin Kartanon Suunnittelukonttorissa, jossa oli paikalla alueen ja raitiotien suunnittelijoita.

Tampereen päivä 29.9.2018: Hiedanrannan suunnittelukonttori pop up

Hiedanrannan suosittu suunnittelukonttori muutti Tampereen juhlapäivän kunniaksi Keskusvirastotalon aulaan. Pop up -suunnittelukonttorissa esiteltiin alueen alustavaa yleissuunnitelmaa ja suunnitteluprosessia. Paikalla oli alueen kaavoittajia. Hiedanrannan avoimia ovia vietettiin samana päivänä Lielahden kartanossa ja Hiedanrannan Pajalla.

Kartanon suunnittelukonttori Hiedanrannan puutarhajuhlissa elokuussa 2018

Hiedanrannan perinteiset Puutarhajuhlat kutsuivat kaupunkilaiset viettämään kesäpäivää Näsijärven rantamaisemiin keskelle historiallista kartano- ja tehdasaluetta lauantaina 18. elokuuta. Kartanon suunnittelukonttorissa esiteltiin uusimpia suunnitelmia tulevaisuuden kestävästä ja älykkäästä kaupunginosasta sekä niistä saatua yleisön palautetta.

Konttorissa oli mahdollisuus tavata kaupunginosan kaavoittajia ja kehittäjiä sekä tutustua alueen alustavaan yleissuunnitelmaan. TampereenRatikka oli paikalla keskustelemassa vieraiden kanssa raitiotien reittisuunnitelmista ja rakentamisesta.

Alustava yleissuunnitelma: yleisötilaisuus ja verkkokysely keväällä 2018

Hiedanrannan yleissuunnittelun alustavat materiaalit julkaistiin toukokuussa 2018. Kaupunkilaisilta toivottiin kommentteja esimerkiksi liikenne- ja viherverkon liittymisestä ympäröiväänkaupunkiin.

Hiedanrannan Kuivaamolla toukokuussa pidetyssä yleisötilaisuudessa esiteltiin yleissuunnitelman luonnosta. Tilaisuuden avauksessa kerrottiin uuden kaupunginosan tavoitteista ja esiteltiin alustava yleissuunnitelma. Tämän jälkeen teemarasteilla pureuduttiin tarkemmin Hiedanrannan keskustan, Uuden Lielahden, raitiotien, liikkumisen ja virkistysalueidensuunnitelmaluonnoksiin sekä niiden kehittämiseen.

Yleisötilaisuuden lisäksi kommentteja sai jättää myös verkkokyselyn ja -lomakkeen kautta 22.5.-8.6.2018 välisen ajan.

Yleisötilaisuuden ja verkosta saadun palautteen tuloksista laadittiin kooste, joka on alla liitteenä. Palautetta hyödynnetään suunnitelmaluonnosten jatkokehittämisessä.

Neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivät keväällä 2018

Tamperelaiset neljäsluokkalaiset lapset ideoivat huhtikuussa 2018 pidetyillä vaikuttamispäivillä Hiedanrannan keskuspuistoa. Lasten tehtävä oli ideoida, millaisia asioita ja toimintoja he haluaisivat puistoon. Ylivoimaisesti suosituin ehdotus oli trampoliinit, seuraavaksi eniten toivottiin erilaisia kiipeilytelineitä ja -ratoja.

Lasten ideoiden kerääminen on osa yleissuunnittelun vuorovaikutusta. Leikkiin, pelaamiseen ja liikkumiseen liittyviä ehdotuksia saadaan toteutettua keskuspuistoon ja muille Hiedanrannan virkistysalueille.

Puutarhajuhlien suunnittelukonttori elokuussa 2017

Rakennesuunnitelman luonnosaineistoa esiteltiin kaupunkilaisille kartanon suunnittelukonttorissa Hiedanrannan puutarhajuhlissa 19.8.2017.

Suunnittelukonttorissa vieraili päivän aikana satoja kaupunkilaisia. Keskustelun lisäksi palautetta rakennesuunnitelmasta sai jättää paikanpäällä sekä sähköisesti että muistilapuille suunnitelman kartalle.

Ideakilpailun jatkot keväällä 2017

Yleissuunnittelu aloitettiin keväällä 2017 Hiedanrannan ideakilpailunjatkoilla. Jatkot tarkoittivat neljää kaikille avointa työpajaa, joissa ideakilpailun parhaita töitä kehiteltiin eteenpäin yhdessä kaupunkilaisten, suunnittelijoiden ja Tampereen yliopiston kaupunkitutkijoiden kanssa.

Osallistujat näkivät Hiedanrannan Länsi-Tampereen uutenakeskustana, joka tarjoaa hedelmällisen ympäristön yhteisöille, luonnolle, yrityksille ja uusille ideoille.