Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Mistä tulee nimi Hiedanranta?

Hiedanranta-nimi on aiemmin ollut Näsijärven lahdenpoukaman vanha nimi. Nykyään se on nimi tulevaisuuden kaupunginosalle.

Kuinka pääsen Hiedanrantaan?

Pyörällä:

Kevyenliikenteen yhteys Paasikiventien alikulkutunnelilta Kartanolle ja siitä eteenpäin Niemenrantaan on auki ja käytössä. Pyöräilijät pääsevät edelleen myös Lielahden kauppa-alueen läpi Lielahdenkadulle, josta käännytään Hiedanrantaan ja tehdasalueelle. Pyörällä Hiedanrantaan pääset keskustan suunnasta joko Pispalanvaltatien tai Paasikiventien kautta.

Bussilla:

Kartanoa lähin pysäkki on Paasikiventiellä nimeltään Hiedanranta: 1010 ja 1011. Näille pysähtyvät linjat 3, 14, 21, 28, 37, 71, 80 ja 85.

Autolla:

Suurten yleisötapahtumien aikana pysäköinti Hiedanrannan alueella on haasteellista, joten suosittelemme saapumaan silloin julkisilla tai kävellen/pyörällä. Ajo-ohjeet Keskustorilta Googlessa: https://goo.gl/maps/3zqoiJvm1hz

Miten järjestän tapahtuman Hiedanrannassa?

Tapahtumia on mahdollista järjestää Lielahden kartanossa, kartanon puistossa sekä Kulttuuritila Kuivaamossa.

Hiedanrannan alueella sijaitsevan Lielahden kartanon tiloja on mahdollisuus saada käyttöön maksutta kaikille avoimiin ja ilmaisiin kulttuuritapahtumiin ja esityksiin. Varattavia tiloja ovat kartanon ala-aula sekä kokoushuoneet Wilhelm ja Marie. Lisäksi kartanon puisto tarjoaa upeat puitteet kartanomiljöössä ulkotapahtumille. Lielahden kartanon tilat sopivat muun muassa pienimuotoisien konserttien, esitysten, luentojen, kokouksien sekä työpajojen järjestämiseen. Ota yhteyttä: hiedanranta(at)tampere.fi.

Kuivaamon hieman yli 2000 m2 tilat soveltuvat monenlaisille tapahtumille keikoista ja työpajoista seminaareihin ja messuihin. Tilojen lisäksi tapahtumaan voidaan järjestää tarvittava tekniikka sekä anniskelu ja cateringin. Ota yhteyttä: kuivaamo(at)kuivaamo.fi.

Kuinka vuokraan työtilan Hiedanrannasta?

Hiedanranta vuokraa työtiloja erilaisille toimijoille. Hiedanrannan Paja-rakennuksen tiloja vuokrataan ensisijaisesti kädentaitajille. Ensisijaisesti tiloihin etsitään toimijoita, jotka ovat innostuneita kehittämään uutta toimintaa ja tapahtumia Hiedanrantaan. Kyselyt vuokrattavista työtiloista: minna.joutsi(at)realia.fi.

Millainen historia Hiedanrannalla on?

Hiedanrannan asutuksen historia ulottuu keskiaikaan, jolloin alueella sijaitsi Lielahden kylä. Kylän taloista muodostettiin vuonna 1682 ratsutila, rustholli, jonka tehtävä oli varustaa asekuntoinen mies ja hevonen sotapalvelusta varten. Lielahden rustholli oli pitkään säätyläisomistuksessa ja sillä on ollut useita eri omistajia.

Vuosina 1847–69 tilan omisti kenraalimajuri Claes Alfred Stjernvall, jonka perikunnalta Wilhelm von Nottbeck osti tilan vuonna 1872.

1890-luvulla Wilhelm von Nottbeckin poika Wilhelm Fredrik von Nottbeck perusti maille ajanmukaisen malli- ja suurtilan, rakennuskanta uudistettiin ja se sai vuonna 1893 kartanomaisen päärakennuksen. Rakennusta ympäröivät puisto- ja puutarhaosat sekä talous- ja työväen asuinpihat. Kartanon maille sijoitettiin myös Nottbeckien sukuhautausmaa. Nottbeckit luopuivat tilasta vuonna 1904.

Hiedanrannan muutos tehdasyhdyskunnaksi alkoi vuonna 1913, kun J. W. Enqvist Oy osti kartanotilan ja perusti sen alueelle sulfiittiselluloosatehtaan. Uutta rakennuskantaa alettiin rakentaa jo samana vuonna vanhan navetan yhteyteen. 1930-luvulla tehdas sai uuden ranskalaisen omistajan ja laajentaminen hiipui lamakauden ja sodan seurauksena. Vuonna 1965 A. Serlachius Oy osti tehtaan oman teollisuustuotantonsa laajennusalueeksi.

2000-luvulla tehtaan omistajaksi tuli M-Real. Teollisuustuotanto alueella lopetettiin vuonna 2008. Vuonna 2014 Tampereen kaupunki osti entisen sellutehdasalueen.