Siirry sisältöön

Hakametsä Sport Campus

Tampereen kaupunki käynnisti vuonna 2015 Hakametsän kehityshankkeen, jonka tavoitteena oli ennakoida jääkiekon liigaotteluiden siirtymistä Tampereen keskustaan rakennettavalle monitoimiareenalle, sekä aloittaa Hakametsän jäähallin ja sitä ympäröivän alueen laajempi suunnittelu.

Hakametsän alue on tullut Tampereella tunnetuksi vuonna 1965 valmistuneesta Suomen ensimmäisestä jäähallista. Hakametsässä on koettu eri lajien EM- ja MM-kilpailuja sekä lukuisia jääkiekon pääsarjan otteluita. Kehityshankkeen päämäärä on uudistaa Hakametsän jäähallia ympäröivä alue ja taata entistä monipuolisemmat liikunnan ja urheilun olosuhteet legendaarisessa Hakametsässä myös tulevaisuudessa.

Uusi luku Hakametsän tarinassa alkoi, kun Tampereen kaupunki muodosti yhdessä urheilu- ja liikuntayhteisön kanssa kehityshankkeelle vision, jota kohti aluetta lähdettäisiin uudistamaan. Visio, Sport Campus, tavoitteli koko jäähallia ympäröivästä alueesta kokonaisuutta, jossa yhdistyvät urheilun ja liikunnan olosuhteet, yritystoiminta, koulutus, tutkimus ja asuminen.

Vision toteuttamiseksi järjestettiin vuonna 2020 konsepti- ja toteutuskilpailu. Kilpailun voittajiksi ja Tampereen kaupungin kumppaneiksi valittiin vuonna 2021 YH Kodit Oy ja Peab Oy. Voittajakonsepti sisälsi parhaat edellytykset vision toteutumiselle, ja mahdollisti kattavat olosuhteet urheilulle ja liikunnalle sekä niitä tukeville palveluille ja toiminnoille.

Vuodesta 2021 eteenpäin Hakametsän urheilualueen kehittäminen ja toteuttaminen jatkuu yhdessä Tampereen kaupungin, Peabin ja YH Kotien toimesta. Konseptia kehitetään eteenpäin alueen sidosryhmiä, kuten urheilu- ja liikuntayhteisöä, seuroja, alueen yhdistyksiä sekä asukkaita kuunnellen. Alueen rakentumisen on tavoite alkaa vuoden 2023 aikana.


Näkymä koko Hakametsä Sport Campus alueesta voittajakonseptin mukaisesti toteutettuna.
Voittajakonseptin kuva: Peab ja YH Kodit

Tavoitteet

Mitä?

Hakametsä Sport Campus on nykyaikainen liikunnan ja urheilun keskittymä, joka tarjoaa monipuoliset puitteet liikunnan harrastajille, urheiluseuroille ja -järjestöille, huippu-urheilijoille, liikuntaliiketoiminnalle sekä tutkimus- ja kehitystyölle. Hakametsän urheilualueelle luotu visio yhdistää liikunnan, urheilun, toimitilat, liiketilat ja asumisen synergiseksi kokonaisuudeksi.

Miksi?

Hakametsän kehittämisen lähtökohtana on Tampereen Kannen areenan valmistuminen kaudelle 2021–2022, jolloin Tappara ja Ilves siirtyvät pelaamaan liigaottelunsa areenalle. Hakametsän jäähallia ympäröivä alue on myös osa kehittyvää Kaleva-Hakametsän paikalliskeskusta.

Miten?

Hakametsä Sport Campus sai alkunsa vuonna 2015 eri sidosryhmien kanssa tehdystä visiotyöstä. Pormestarin vuonna 2018 perustama työryhmä jatkoi vision kehittämistä laajasti sidosryhmiä kuullen. Vuonna 2020 käytiin ennakoiva markkinavuoropuhelu sekä kaupunginhallituksen päätöksen mukainen konsepti- ja toteutuskilpailu. Kilpailun voitti Peab Oy:n ja YH Kodit Oy:n muodostama ryhmittymä, joka jatkaa yhdessä Tampereen kaupungin kanssa alueen suunnittelua ja toteutusta. Kehittämisen yhteydessä myös alueen asemakaavoitus etenee.

Missä?

Hakametsän alue sijaitsee noin 3 kilometriä Tampereen keskustasta. Kehittämisen kohteena on Hakametsän jäähallia ympäröivä alue. Alue muuttui entistäkin helpommin saavutettavaksi, kun raitiotie otettiin käyttöön elokuussa 2021.

Aikataulu

Työpajaan osallistuvia ihmisiä istuu pöydän ympärillä.
Hakametsän potentiaalia pohdittiin yhdessä sidosryhmien kanssa.

2015
Hakametsän visiotyö sidosryhmien kanssa

2018 – 2020
Hakametsän alueen kehittämistä ohjaavan työryhmän työskentely

2019
Alueen suunnittelu yhdessä sidosryhmien kanssa etenee ja asemakaavan muutostyö alkaa2020
Kilpailu alueen konseptin kehittämiseksi ja toteutuskumppanin löytämiseksi ja kaavoitus etenee

2021
Jatkosuunnittelu toteuttajakumppaneiden kanssa ja kaavoitus etenee

2023
Rakentamisen tavoitteellinen aloittaminen

Materiaaleja

Yhteystiedot

Lisätietoja Hakametsän alueen kehittämisestä
Hankekehityspäällikkö
Markus Joonas
puhelin 050 345 0705
sähköposti [email protected]

Twitter: @MarkusJoonas


Suunnittelija
Oona Haimi
puhelin 044 4811 544
sähköposti [email protected]


Lisätietoja alueen kaavoituksesta
Projektiarkkitehti
Raija Mikkola
puhelin 040 806 3019
sähköposti [email protected]

Medialle

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/hakametsa