Siirry sisältöön

Ohjeita kontaktimateriaalien käytöstä

Tavanomainen vinyylinen (PVC) kertakäyttökäsine ei sovellu rasvaisille elintarvikkeille

Rasvaisille elintarvikkeille soveltuvat kertakäyttökäsineet ovat nitriiliä tai ftalaatitonta vinyyliä. Käsineiden valmistajalta tai yrityksen verkkosivuilta on kuitenkin varmistettava, että ne soveltuvat nimenomaan rasvaisille elintarvikkeille. Ftalaattia käytetään pehmittimenä muovin valmistuksessa, ja se liukenee rasvaisiin elintarvikkeisiin.

Yleissääntönä voi sanoa, että nitriilikäsineissä tulee olla maljahaarukkatunnus, jolloin ne soveltuvat kaikille elintarvikkeille. Vinyylikäsineissä tulee olla maljahaarukkatunnuksen lisäksi lisämaininta soveltuvuudesta rasvaisille elintarvikkeille. Rasvaisia elintarvikkeita ovat mm. juustot, leikkeleet ja liha. Sen sijaan esimerkiksi jäävuorisalaatti, tomaatti, porkkana eivät sisällä rasvaa.

Muovipakkausten uudelleen käyttö

Teollisuuden käyttämiä muovipakkauksia voi uudelleen hyödyntää, kun niitä käyttää esimerkiksi lämpötilaltaan ja rasvapitoisuudeltaan (sisältää rasvaa / ei sisällä rasvaa) sekä happamuudeltaan samanlaisiin tuotteisiin. Esimerkiksi "mustiin leikkeledynoihin" voi laittaa rasvaa sisältävää kylmää ruokaa – ei kuumaa, koska sen muovimateriaalia ei ole tarkoitettu kuumille ruuille. Kuuma ruoka voi irrottaa muovista kemikaaleja mm. ftalaatteja.

Tuorekelmu

Tuorekelmuista tulee varmistaa, että ne soveltuvat myös rasvaisille elintarvikkeille. Valmistajan verkkosivuilta yleensä löytää kyseisen tiedon.

Alumiiniastiat ja -foliot

Alumiinimateriaaleja kuten kattiloita ja folioita ei tule käyttää happamille elintarvikkeille. Alumiinisten astioiden kanssa ei tule käyttää teräksisiä työvälineitä eikä alumiinifoliolla tule suojata teräsastiassa säilytettäviä ruokia. Alumiinifolion ja teräsastian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruokaan ja folioon tulee reikiä.
Katso myös oiva-arviointiohje numero 14.1