Siirry sisältöön

Asuinhuoneet

Väljästi sisutetussa kodissa on helppo liikkua ja sieltä löytyvät tarpeelliset kalusteet ja selkeät säilytyspaikat päivittäin tarvittaville tavaroille. Apukahvoja ja tukikaiteita voidaan asentaa tarpeen mukaan. Pistorasioita tulee olla riittävästi ja sijoitettuna korkeudelle, johon asukas ulottuu helposti. Jatkojohtoja tulee välttää. Onko kaikki kotonasi oleva tavara tarpeellista, voisitko luopua ylimääräisistä?

Kulkeminen

  • Ovien vapaan kulkuaukon on oltava vähintään 850 mm. Mieti myös, tarvitaanko kaikkia ovia. Liuku- tai rulo-ovet vähentävät tilantarvetta. Kynnysten korkeus enintään 20 mm, kynnykset on myös mahdollista poistaa asuinhuoneista. Laita matot kalusteiden alle tai käytä liukuesteitä. Mattojen tulee olla helposti puhdistettavia.

Kalusteet

  • Huonekalujen hahmottamista auttaa, kun ne erottuvat väreiltään lattia- ja seinäpinnoista. Valitse kalusteita, joista voit ottaa tukea. Ikäihminen tarvitsee sopivan korkuisen, tukevan ja käsinojallisen istuimen. Saatavilla on esim. nojatuoleja, joiden mekaniikka auttaa nousemisessa. Valitse sänky, josta on helppo nousta tai joka on säädettävissä niin korkeuden kuin nukkuma-asennon suhteen. Markkinoilla on myös palosuojattuja, vettä hylkiviä ja pölypunkeilta suojaavia liinavaatteita. Komerosta ulos liukuvat hyllyt ovat käteviä.

Valaistus

  • Valon tarve lisääntyy iän myötä. Hyvän yleisvalon lisäksi tarvitaan kohdevaloja, vaikkapa liiketunnistimilla toimivia. Epäsuora valaistus ehkäisee häikäisyä. Sängyn lähelle kannattaa varata helppokäyttöinen yövalo.