Siirry sisältöön

Ongelmia asumisessa

Oma, turvallinen koti on tärkeä hyvinvoinnin perusta. Joskus kuitenkin asumiseen liittyy erilaisia ongelmia, jotka voivat pahimmillaan vaarantaa asumisen. On tärkeää lähteä selvittämään asioita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Usein ratkaisuja on kuitenkin löydettävissä.

Asunnon menettämiseen johtavat syyt

Vuokrasopimuksen purkuun johtavia syitä ovat mm.:

  • vuokrarästit
  • asunnon luovuttaminen jollekin toiselle muutoin kuin lain sallimalla tavalla
  • asumishäiriöt, häiritsevä elämä
  • huoneiston huono hoito

Vuokrasopimuksen purkua edeltää kirjallinen varoitus. Vuokrasopimuksen purkaminen ja lakkaaminen perustuvat Ulkoinen linkkilakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta (61 §)

Asunnon vaihto

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen saanti voi olla vaikeaa ja sen vuoksi on hyvä miettiä, voisitko jatkaa asumista nykyisessä asunnossasi.

Mieti miksi et ole tyytyväinen nykyiseen asuntoosi. Harkitsetko asunnon vaihtoa, koska asunnon sijainti on mielestäsi huono, eikö asunnon ulkonäkö miellytä vai onko naapurisuhteissa ongelmaa?

Mieti millä edellytyksillä asuminen voisi jatkua nykyisessä asunnossasi. Mitkä ovat nykyisen asunnon hyviä puolia? Ehkä hieman syrjäisen sijainnin korvaa muutoin viihtyisä koti.

Vuokra myöhässä

En pysty maksamaan seuraavaa vuokraani eräpäivänä, mitä teen?

Maksa eräpäivänä vuokrastasi niin paljon kuin pystyt. Pienikin maksettu summa kertoo vuokranantajallesi, että olet hoitamassa asiaasi.

Ole yhteydessä vuokranantajaasi riittävän ajoissa ennen eräpäivää: kerro maksuvaikeuksistasi ja neuvottele uudesta eräpäivästä tai maksusuunnitelmasta.

Joskus on mahdollista, että maksat seuraavien kuukausien vuokran normaalisti ja teet rästiin jäävästä vuokrasta maksusuunnitelman esim. neljän kuukauden ajalle, jolloin maksat rästin lyhennystä normaalin kuukausivuokran päälle.

Yhteydenotto vuokranantajaan on ensiarvoisen tärkeää ja turvaa asumistasi.

Mitä maksamattomasta vuokrasta seuraa?

Maksamatta jäänyt vuokra

  • aiheuttaa lisäkustannuksia (maksukehotusmaksut, viivästyskorot, oikeudenkäyntikulut)
  • voi johtaa haastehakemukseen ja vuokravelka-asian käsittelyyn oikeudessa
  • voi aiheuttaa häätötuomion
  • aikaansaa merkinnän luottotietoihin

Pahimmassa tapauksessa maksamaton vuokra voi johtaa asunnon menettämiseen.

Merkintä luottotiedoissa

Luottohäiriömerkintä voi olla esteenä asunnon saamiselle, erityisesti jos sinulla on merkintä maksamattomista vuokrista. Omat luottotietosi voit tarkistaa Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilta:

Vanhojen velkojen selvittämistä varten voit olla yhteydessä Tampereen talous- ja velkaneuvontaan:

Takuu-Säätiön sivuilla on tietoa pienlainoista ja muista taloudenhallinnan työkaluista:

Sosiaalinen luototus

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää sellaisille pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla ei ole muita mahdollisuuksia saada luottoa kohtuuehdoin, esim. aiempien luottohäiriömerkintöjen vuoksi. Sosiaalisen luoton avulla voi järjestellä aiempia velkoja. Tampereella sosiaalisen luototuksen ehdoista saa lisätietoja talous- ja velkaneuvonnasta.

Naapuruusongelmat

Toisinaan naapurista aiheutuu toistuvaa häiriötä kuten metelöintiä tai ilmaantuu muita kiusallisia tilanteita, häirintää, kiusaamista ja ristiriitoja. Tällaisissa tapauksissa mieti, voitko keskustella asiasta suoraan naapurisi kanssa tai yhdessä muiden naapureittesi kanssa. Voit myös olla yhteydessä isännöitsijään. Tarvittaessa naapuruussovittelu tarjoaa maksutonta konsultointia:

Jos naapurissa on alaikäisiä lapsia, joiden turvallisuudesta herää huoli, ole yhteydessä poliisiin, sosiaalipäivystykseen tai lastensuojelun päivystykseen.