Shakista kertova näyttely avautuu Pelimuseon Studiossa Vapriikissa

Kuolematon peli - shakin uusi aika -pienoisnäyttely tarkastelee shakkia nykypäivän ilmiönä kolmesta eri näkökulmasta: shakki tieteenä, taiteena ja kilpailuna. Näyttely pohtii, miksi shakki on viime vuosina noussut niin suureksi ilmiöksi. Aihetta pohjustetaan lyhyellä katsauksella shakin historiaan, joka osoittaa, kuinka monitahoinen shakkikulttuuri on. Näyttely on esillä Pelimuseon Studiossa 14.11.2024-18.5.2025

Shakkipelin teoria ja tarkat tietokoneanalyysit johdattavat kävijän pelin tieteelliseen puoleen. Shakin estetiikka ja pelilautataide kertovat pelin taiteellisesta merkityksestä, mutta median ja kirjallisuuden vaikutusta ei myöskään unohdeta. Kilpashakista nostetaan esiin shakin asemaa e-urheiluna ja internetin vaikutusta pelaamiseen. Näyttely pohtii myös aikarajoitusten merkitystä pelille.

 - Yhtenä syynä viime vuosina kasvaneeseen shakin suosioon pidetään maailmanlaajuista pandemiaa, jonka aikana etsittiin uusia tapoja pelata ja olla yhteydessä muihin pelaajiin, kertoo tutkija Outi Penninkangas.

 - Shakkistriimit ja verkon pelialustat ovat helpottaneet peliin tutustumista, mutta perinteiset shakkikerhotkin kiinnostavat nyt pelaajia.  

Shakin sosiaalinen ulottuvuus tulee esille näyttelyssä olevasta videosta, joka on kuvattu Tammer-Shakin kerhoillassa.  

Näyttelyssä voi pelata shakkia chess.com-sivustolla ja haastaa kaverin shakin pariin perinteisen laudan äärellä. Keväällä Vapriikissa kokoontuu shakkikerho, jonne ovat tervetulleita kaikenikäiset aloittelevat pelaajat. Kansainvälinen mestari Mika Karttunen ohjaa pelaajia shakkikerhossa, jossa harjoitellaan pelin perusteita ja sovelletaan opittua pelilaudan äärellä. Maalis–huhtikuun vaihteessa kerho kokoontuu neljä kertaa. Lisäksi Mika Karttunen pitää kaksi yleisöluentoa aiheesta ”Shakkiajattelu arkielämässä”.

Näyttely avautuu pelimuseon Studiossa Vapriikissa torstaina 14.11.2024 

Kuvat: Vapriikin kuva-arkisto.
Jaa sosiaalisessa mediassa