Kulttuuri ja teknologia yhdistyvät Kulttuurikehällä Tampereen läntisen keskustan vetovoiman kasvattamiseksi

Tampereen läntiseen keskustaan sijoittuva Kulttuurikehä houkuttelee kävijöitä hyödyntämällä kulttuuripalveluista syntyvää vetovoimaa ja alueen yritysten monipuolisuutta. Kiinnostavien kohteiden ja palveluiden löytämistä helpottamaan on luotu karttapalvelu yhteistyössä tamperelaisen Zoneatlaksen kanssa. Kartta kannustaa tutkimaan läntistä keskustaa kävellen ja samalla avaa digitaalisen ulottuvuuden alueella vierailuun.
Värikäs katumaalaus Finlaysonin tiilirakennusten välissä, yksittäisiä ihmisiä kulkee alueella.
Finlaysonin alue Kulttuurikehällä on hyvä esimerkki kohteesta, jossa kulttuuri ja palvelut toimivat yhdessä.

Kulttuurikehä kokoaa yhteen läntisen keskusta-alueen erilaiset kulttuurikohteet ja palvelut. Yhteistoiminta tukee Tampereen tunnettuutta kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina sekä vahvistaa kulttuurin roolia kaupungin kehittämisessä. Samalla kehittyvät myös yksityisten elinkeinonharjoittajien edellytykset toimia alueella. 

- Kaupunkiympäristön kehittäminen ei aina tarkoita uuden rakentamista. Läntisessä keskustassa on jo olemassa kaunis vanha kaupunkimiljöö sekä useita kiinnostavia kulttuurikohteita. Uudet digitaaliset ratkaisut ovat avanneet mahdollisuuden yhdistää fyysisen ympäristön ja toimijat helpommin tavoitettavaksi kaikille, kuvaa Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen, joka vastaa läntisen keskustan kehittämisestä osana Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaa.

Lategame-pelikahvilan yrittäjä Anna Niilola toivoo Kulttuurikehän tuovan ihmisiä keskustaan palveluiden äärelle, mutta erityisesti iloitsee digitaalisen kartan mahdollisuudesta nostaa esiin myös läntisen keskustan tapahtumia aiempaa monipuolisemmin. 

- Monet kaltaiseni toimijat ovat palvelutoiminnan lisäksi eläväisen kaupunkikulttuurin tuottajia. Kulttuurikehällä otetaan huomioon kulttuurin monimuotoisuus ja erilaiset ihmisryhmät, jotka haluavat palveluita myös vaihtoehto- ja nuorisokulttuurin eri muodoille, Niilola tarkentaa. 

Neljä naista syksyisissä ulkovaatteissa katsoo yhdessä kännykän ruudulle.
Digitaalinen kartta tuo kohteiden lisäksi näkyviin ehdotetut reitit ja Kulttuurikehän tapahtumat.

Digitaaliset ratkaisut ovat mahdollistaneet Kulttuurikehän perustoiminnan aloittamisen joustavasti. Kartta paitsi opastaa erilaisille reiteille ja kohteisiin alueella, myös kertoo, mitä missäkin kohteessa tapahtuu. Kartan teknisissä ratkaisuissa on hyödynnetty Visit Finlandin Datahubin ja Tampereen kaupungin tapahtumakalenterin rajapintoja. 

- Kaupunkina haluamme digitaalisten työkalujen avulla myös tukea ja helpottaa toimijoiden näkyvyyttä. Syöttämällä tiedot yhteen paikkaan, ne saa näkyviin useammalla alustalla, selventää Kulttuurikehän projektipäällikkö Niina Niiniluoto Tampereen kaupungilta. Kulttuurikehän näkyvyys ei jää kuitenkaan vain digitaalisuuden varaan, sillä pidemmällä aikavälillä kaupunki suunnittelee alueelle myös elävöittäviä tunnisteita ja opasteita.

Kulttuurikehän kokonaisuutta ja visiota on luotu yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Pitkän linjan tamperelainen yrittäjä Mikko Palmroth arvostaa Kulttuurikehän tuomaa muutosvoimaa. 

- Meille alueen kehitys Kulttuurikehänä mahdollistaa sen, että kaupunginosan yritykset säilyvät ja voivat jopa kukoistaa. Aikana, jolloin kaupanteko siirtyy osittain kivijalasta verkkoon, yhteinen kehittäminen tuo toivoa. Sen kautta meillä on paljon potentiaalia uudistumiseen ja positiiviseen kasvuun.

Kulttuurikehän lähtölaukaus tapahtuu Tampereen päivän yhteydessä 28.-29.9.2024, jolloin alueelle koottuihin reitteihin on digiopastuksen lisäksi saatavilla oppaan vetämiä kierroksia. Kulttuurin avulla tehtävää kaupunkikehittämistä tarjoaa myös Tampereen Valoviikkojen avajaisfestivaali, pääosin Kulttuurikehän alueella tapahtuva Ruudun takaa 24.-26.10. Aina ei kuitenkaan tarvita erityistä tapahtumaa, jotta alueen palveluiden monipuolisuus pääsisi esiin: Kulttuurikehän perusajatuksen mukaisesti alueelta löytyy jotakin uutta jokaisella käyntikerralla.

Lisätietoja

Niina Niiniluoto
Tampereen kaupunki / Kulttuurikehä-projekti Projektipäällikkö
Puhelin:
050 364 6134
Mikko Siitonen
Tampereen kaupunki Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
041 730 3249
Anna Niilola
Bar & Cafe Lategamen yrittäjä
Puhelin:
050 345 7998
Severi Vihavainen
Zoneatlas Oy
Puhelin:
050 472 2272
Teksti: Marjo Vihavainen
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa