Tampere Smart City Expo & Conferencessa kierteli uudenlaisella teknologialla varustettu robotti, joka välittää livekuvaa- ja dataa

Messukävijät törmäsivät Tampere Smart City Expo & Conferencessa messualuetta kiertelevään robottiin, jonka näytöltä välittyi monisuuntaista livekuvaa -ja dataa raitiovaunun kyydistä. Robotti hyödyntää 5G millimetriaaltoteknologiaa, joka tulee mahdollistamaan esimerkiksi uudenlaisia vuorovaikutuksellisuuden keinoja ja lähes olemattoman viiveen tiedonsiirtonopeuksia.
Konferenssihuoneen keskellä on robotti, jonka näytöltä näkyy päiväkotilapsia. Ympärillä konferenssin osallistujia.
Tampere Smart City Expo & Conferencessa otettiin yhteys paikalliseen päiväkotiin robotin avulla. Kuva: Sonja Pollanen

Nokia Arenalla 6.–7.6 järjestetyssä älykaupunkitapahtumassa kiertänyt tanskalainen, autonomisesti liikkuva Gallery-niminen robotti koostuu suuresta kaksipuoleisesta näytöstä. Robotin avulla messukävijät pääsivät seuraamaan livekuvan- ja datan avulla raitiovaunun kulkua ja käyttöastetta Tampereella. Robotin välittämän moniulotteisen livekuvan toteutus on mahdollista 5G millimetriaallon avulla. Robotin läsnäolo tapahtumassa oli toteutettu yhteistyössä Tampereen kaupungin, Nokian, Skoda Groupin, Kepit Systemsin, JTA Connectionin ja tanskalaisen Autonomous Units -yrityksen kanssa. 

–Gallery-robotti on kiinnostava esimerkki Tampereen kaupungin yhteistyöstä yritysten kanssa ja ideoista, jotka viedään nopeasti toteutukseen. Saimme idean robotista messuille yhteispalaverissa Nokian kanssa, ja vahvan yhteistyöverkoston avulla löysimme robotin toimittavaksi tahoksi Autonomous Units -yrityksen Tanskan Odensesta, kertoo Tampereen kaupungin asiakkuuspäällikkö Maiju Viiki, joka on mukana Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa. 

Kaupungin näkökulmasta robotti mahdollistaa yhteyksiin liittyvien uusien käyttötapausten testaamista, joita voidaan myöhemmin hyödyntää sekä skaalata kaupunkikehityksessä.  

–5G-millimetriaaltoverkko on erinomainen ratkaisu tapahtumapaikoille, joissa halutaan varmistaa suuri kapasiteetti ja huippunopea datansiirto tuhansille mobiilikäyttäjille samanaikaisesti. Tampereen Smart City Expo & Conference -tapahtumassa Nokia Arenalla Nokian ja Elisan 5G-millimetriaaltoverkko mahdollisti huippulaadukkaan sisällön välittämisen Gallery-robotin kautta luotettavasti, toteaa Lauri Alho, ekosysteemikehityksen johtaja Nokialla. 

Robotin avulla älykaupunkitapahtumasta otettiin liveyhteys päiväkotiin

Digitaalisten näyttöjen lisäksi robottiin kuuluu kamera, kaiuttimet ja mikrofoni, jotka mahdollistavat vuorovaikutuksen robotin välityksellä. Ominaisuudet pääsivät testiin Information and Technology Policy in the Government Programme – What should be done by the new Government? -paneelissa, jossa otettiin yhteys tamperelaiseen päiväkotiin. Päiväkotiryhmäläiset toivat älykaupunkitapahtumaan tulevaisuuden näkökulmaa. Lapsia kiinnosti erityisesti kuulla voivatko robotit tanssia, ja olisiko kuumailmapallo-robotti mahdollinen. 

–Haluamme lisätä luottamusta robotiikkaan positiivisen vuorovaikutuksen kautta, joka tapahtuu ihmisten ja itsenäisten teknologioiden välillä. Tämä toimii hyvänä esimerkkinä. Olemme iloisia osallistuessamme yhteistyöhön innovatiivisten kumppaneidemme kanssa Tampere Smart City Expo & Conferencessa, ja että robottimme pääsee esittelemään viimeisimpiä teknologisia ratkaisuja, kertoo Søren Bjerre, Autonomous Unitsin viestintäjohtaja ja perustajajäsen.

Lisätietoja

Maiju Viiki 
Tampereen kaupunkiasiakkuuspäällikkö
[email protected]

Nokia viestintä
[email protected] 

Mostynova Michaela
Skoda Group
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
[email protected]

Søren Bjerre
Autonomous Units
viestintäjohtaja, perustajajäsen
[email protected]

Arttu Rautio
Kepit Systems Oy
Asiakkuuspäällikkö
[email protected]

Juho Pulakka
JTA Connection
Tekninen johtaja

[email protected]

Mostynova Michaela
Skoda Group
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
[email protected]

Jenni Lenihan
Sunshine Early Learning Centre 
Toimitusjohtaja, Varhaiskasvatuksen päällikkö
[email protected]

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Sonja Pollanen
Jaa sosiaalisessa mediassa