Raholan Piikahakaan lammasaitaus

Raholan Piikahakaan aletaan pystyttää lammasaitausta 12.6.2023 alkavalla viikolla.  Lampaat aitaukseen saapuvat heinäkuun puolivälissä Tohlopin Kohmanpuistosta. Piikahaassakin lampaat hoitavat luontoa ja maisemaa sekä ilahduttavat puistossa kävijöitä.
Valkovuokkoja ja vanhoja puista Piikahaassa
Piikahakaa toukokuussa

Noin 1,1 hehtaarin laajuinen lammasaitaus suojakatoksineen rakennetaan Piikahaan itäpäähän.  Piikahaka on vanhaa kulttuurimaisemaa, jossa Raholan kartanon lampaat ovat laiduntaneet. Alue on Tampereen viehättävimpiä puistoja vanhoine puineen sekä niitty- ja lehtokasveineen.  Keväisin hakamaa on tulvillaan valkovuokkoja.  Piikahaan arvoa nostavat kilpikaarnamännyt ja iäkkäät kuuset.

Piikahaan lammaslaitumen yrityskummina toimii Tampereen Sähkölaitos, joka näin tukee paikallisesti luonnon monimuotoisuutta. Laidunnuksen tavoitteena on pitkän laidunnushistorian omaavan kulttuurimaiseman säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Perinteiset niittykasvit valtaavat alaa maaperän köyhtyessä, ja lampaiden lanta houkuttelee uutta hyönteis- ja lintulajistoa.  Lampaat pitävät myös vieraslajeja kurissa. 

Piikahaan opastaulussa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta: eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat terveysriski eläimille. Lampaiden ruokavalioon kuuluvat laitumet ruohot ja pensaat, puhdas vesi ja kivennäinen.
 
Piikahaan laumaan kuuluu suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygjalampaita.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.
 

Lisätietoja

Pentti Katajisto
Tampereen Infra Oy: Työpäällikkö
Puhelin:
050 5215009
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa