Insinöörinkadun molemmin puolin nyt yksisuuntaiset pyörätiet 

Insinöörinkadun rakentaminen Hervannassa on valmistunut. Kadun yksisuuntaiset pyörätiet tekevät pyörällä liikkumisesta entistä sujuvampaa ja turvallisempaa. Tampereen kaupunki tekee uusien pyöräliikenteen järjestelyjen liikennesääntöjä tutuksi kesäkampanjalla. Kadulle asennetut opasteet havainnollistavat pyöräilijän paikkaa kadulla.
Pyöräilijä yksisuuntaisella pyörätiellä, opastaulu etualalla.
Opastaulu herättää liikkujia kiinnittämään huomiota pyöräilijän oikeaan paikkaan ja suuntaan. Insinöörinkadun yksisuuntaisilla pyöräteillä on leveyttä 2 metriä.

Raitiotien tulo Insinöörinkadulle muutti kadun liikennejärjestelyjä. Viimeisimpänä toteutettiin kadun reuna-alueet, ja pyöräliikenteen paikka muuttui Orivedenkadun ja Arkkitehdinkadun välisellä osuudella. Ajoradan molemmin puolin on nyt yksisuuntaiset pyörätiet. Välissä kulkevat autot ja raitiovaunut. Kadun molemmilla reunoilla on jalkakäytävät, joissa kävellään molempiin suuntiin.

Pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat noudattavat yksisuuntaisilla pyöräteillä muun ajoneuvoliikenteen tavoin oikeanpuoleista liikennettä: Insinöörinkatua etelästä pohjoiseen kuljettaessa pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan paikka on kauppakeskus Duon puolella, etelään päin pyöräiltäessä taas kirjaston puolella.

Puolenvaihto kadun yli onnistuu joko suojateiden yhteydessä olevia pyöräilijän ylityspaikkoja käyttäen tai tonttiliittymien kohdalla.

Uusi ratkaisu vaatii opettelua

Kaupunki on asentanut kesäksi 2023 Insinöörinkadulle opasteita, joilla herätellään kiinnittämään huomio uusiin järjestelyihin ja kerrotaan pyöräilijän oikeasta paikasta. Opasteet on asennettu kohtiin, joista tullaan Insinöörinkadulle ja vanhasta tottumuksesta lähdetään helposti pyöräilemään vastavirtaan. 
-    Uuteen järjestelyyn pitää aluksi totutella ja hieman miettiä omia ajoreittejä tuttuihin kohteisiin. Juuri valmistuneella pyöräilyopastuksella autetaan pyöräilijää löytämään parhaat reitit. Esimerkiksi Elementinpolkua ei enää kannata ajaa Insinöörinkadulle asti kääntyäkseen keskustaan päin vaan kannattaa käyttää reittiä Valtaraitti-Mekaniikanpolku ja sieltä parempien ylitysjärjestelyjen kautta Insinöörinkadun itäpuolelle kohti keskustaa” opastaa Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Katja Seimelä.

Yksisuuntaisuus sujuvoittaa liikkumista

Suomessa vuonna 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä pyörätiet ovat lähtökohtaisesti yksisuuntaisia. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, se kerrotaan liikennemerkin lisäkilvellä. 

Yksisuuntainen pyöräliikenne parantaa pyöräilyn turvallisuutta ja sujuvuutta ja tekee koko liikennejärjestelmästä selkeämmän. Kun kaikki noudattavat oikeaa ajosuuntaa, ei yksisuuntaisella pyörätiellä ole vaaraa törmätä vastaantulevaan pyöräilijään. Yleinen vaaratilanne kaksisuuntaisessa pyöräliikenteessä on liittymissä, joissa sivukadulta tuleva autoilija keskittyy väistämään vasemmalta tulevia autoja ja pyöriä ja oikealta lähestyvä pyöräilijä jää huomaamatta. 

Yksisuuntainen pyöräliikenne on myös erittäin tilatehokasta.
-    Samaan tilaan mahtuu enemmän pyöräilijöitä, kun kaikki polkevat samaan suuntaan. Yksisuuntaisella pyörätiellä on kätevä pyöräillä kaverin tai lapsen kanssa rinnakkain ja helppo ohittaa hitaampi pyöräilijä, kun ei tarvitse varoa vastaantulijoita, listaa Seimelä yksisuuntaisen pyörätien etuja.

Tampereella yksisuuntaiset pyörätiet ovat vielä melko harvinaisia. Insinöörinkadun lisäksi yksisuuntaiset pyörätiet löytyvät vain keskustassa Hämeenkadulta ja osalta Yliopistonkatua. Myös kaikki ajoradalla tapahtuva pyöräliikenne on yksisuuntaista.

Lisätietoja

Katja Seimelä
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 149 3684
Teksti: Sanna Ovaska
Kuvat: Katja Seimelä
Jaa sosiaalisessa mediassa