Teknisen luovuuden palkinto uusiutuvaa energiaa varastoivalle hiekka-akulle

Tampereen kaupungin teknisen luovuuden vuoden 2022 palkinto (5000 euroa) on myönnetty Tommi Erosen ja Markku Ylösen kehittämälle innovatiiviselle tavalle varastoida uusiutuvaa energiaa niin sanottuun hiekka-akkuun. Innovaatio on maailmanlaajuisesti yksi lupaavimmista teknologioista, joka mahdollistaa tuuli- ja aurinkoenergian nopean kasvun.
Kaksi miestä seisoo ja nojailee kaiteeseeen ja he katsovat hymyillen kohti.,
Polar Night Energy Oy:n perustajat Tommi Eronen (vas.) ja Markku Ylönen saivat Teknisen luovuuden palkinnon kehittämästään hiekka-akusta.

Hiekka-akku on korkean lämpötilan energiavarasto, joka käyttää hiekkaa tai hiekan kaltaisia materiaaleja varastointimateriaalinaan. Hiekan lämpötila voi olla yli 600 astetta. Hiekka-akun pääasiallinen tarkoitus on säilöä suuria määriä ylimääräistä tuuli- ja aurinkoenergiaa. Se muuntaa puhdasta ja edullista ylijäämäsähköä arvokkaaksi lämmöksi, jota voidaan käyttää myöhemmin.

Ratkaisun ydin on patentoitu suljetun kierron lämmönsiirtomekanismi. Hiekka-akku voidaan helposti liittää olemassa olevaan infrastruktuuriin, ja se on ihanteellinen vaihtoehto erilaisille teollisuuden sovelluksille ja kaukolämpöverkoille. Hiekka-akku mahdollistaa aurinko- tai tuulienergian skaalaamisen jopa 100 prosenttiin asiakkaiden lämmitys- ja sähköntarpeista.

Eronen ja Ylönen perustivat Polar Night Energy Oy:n Tampereella vuonna 2018. Yhtiön visio on vähentää energiantuotannon hiilijalanjälkeä ja olla maailmanlaajuisesti johtava toimija suurikokoisissa lämpöenergian varastointijärjestelmissä uusiutuvalle energialle.

Kunniamaininta kahdelle innovaatiolle

Lisäksi kunniamaininnan saivat Fahad Sohrab ja Aysen Degerli sekä Ari Sillanpää.

Tamperelaiset tutkijat Aysen Degerli ja Fahad Sohrab ovat kehittäneet innovatiivisen ratkaisun sydänkohtauksen varhaista havaitsemista varten käyttämällä monikuvaisia kaikukardiografiatallenteita ja yhden luokan luokittelutekniikoita. Tämä uraauurtava ratkaisu voi parantaa merkittävästi sydänkohtauksen havaitsemista ja diagnosointia. Kehittyneiden signaalinkäsittely- ja tekoälyalgoritmien tuella ohjelmisto tarjoaa päätöksentekotukea kaikukardiografialle, mikä tekee siitä arvokkaan työkalun sairaaloille.

Ari Sillanpään innovaatio on jatkuvatoiminen pyrolyysiprosessin syöttölaitteisto, joka mahdollistaa keskeytymättömän, koosta ja materiaalista riippumattoman jätevirran syöttämisen hapettomaan tilaan. Laitteisto on kehitetty palvelemaan jatkuvatoimista kumi- ja muovipyrolyysiä sekä vähentämään ja poistamaan jätevirran esikäsittelytarvetta. Laitteisto mahdollistaa jatkuvan tasaisen syötteen ja estää ilman pääsyn prosessiin. Laite on kehitetty Wastewise Group Oy:n pyrolyysiprosessia varten.

Teknisen luovuuden palkinnot luovutettiin 6. kesäkuuta Tampere Smart City Week 2023 -tapahtuman yhteydessä. Tampereen kaupunki on jakanut Teknisen luovuuden palkintoa vuodesta 1981 lähtien.

Lisätietoja

Katja Karintaus
Teknisen luovuuden palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja
Markku Ylönen
Polar Night Energy Oy
Tommi Eronen
Polar Night Energy Oy
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Polar Night Energy Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa