Vapriikin erityisasiantuntijalle Museoliiton mitali

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin Marjo-Riitta Saloniemelle, museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit julkistettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Helsingissä 25.5.2023.
Keskellä kuvaa nainen raidallisessa puserossa, seisoo korkean pöydän takana.
Marjo-Riitta Saloniemi Terrakotta armeija -näyttelyn työmaalla 4.6.2013.

FM, erityisasiantuntija Marjo-Riitta Saloniemi on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Tampereen museoiden palveluksessa tutkijana, amanuenssina, näyttelypäällikkönä ja vs. museonjohtajana 1980-luvulta 2020-luvulle. Ura jatkuu yhä erityisasiantuntijan tehtävissä Tampereen historiallisissa museoissa.

Marjo-Riitta Saloniemi on luonut museokeskus Vapriikin kansainvälisen näyttelytoiminnan uraauurtavan konseptin. Hän on pitkään vastannut korkeatasoisesta kansainvälisestä näyttelytoiminnasta ja kuratoinut monta laajaa näyttelyä. Samalla hän on kehittänyt Vapriikin liiketoimintaa ja asiakasymmärrystä. Hän on laatinut ja toimittanut lukuisia kirjoja historiasta, eri kokoelmista, monista kulttuureista ja sekä kansanperinteestä. Hänen laajan kiinnostuksensa ja osaamisensa yksi tärkeimpiä erityisalueita on jouluperinne.

Saloniemi on tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisten museoiden kansainvälistymisessä mm. ICOM-MPR:n pitkäaikaisena presidenttinä ja tuottamalla Suomeen tärkeitä ja puhuttelevia näyttelyitä ympäri maailmaa. Saloniemellä on laaja kansainvälinen verkosto, joka on tarjonnut myös tukea pysymiseen museoalan globaalissa eturintamassa.

Marjo-Riitta Saloniemen monipuolinen kiinnostus, tietämys ja antaumuksellinen tapa tehdä museotyötä on esimerkillistä. Hän on jakanut osaamistaan kollegoille ja museologian opiskelijoille niin Suomesta kuin ulkomailta. Saloniemi on aina korostanut tutkimuksen ja akateemisen maailman kanssa tehtävän työn merkitystä museoissa ja puolustanut sekä humanistista tutkimusta että humanistisia arvoja pitkällä museourallaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa