Tampereen vanhusneuvosto vastustaa tamperelaisten ikäihmisten palveluiden huononnuksia

Lempäälän Toimelantalossa ikäihmiset joutuvat syömään yksin omassa huoneessaan, koska ruokailutila ei enää kuulu hyvinvointialueen tiloihin.

Paikallisesta mediasta on saatu lukea, että Lempäälän Toimelantalossa ikäihmisiä ei enää auteta yhteisruokailuun vaan he joutuvat syömään yksin omassa huoneessaan vaikka eivät haluaisi. Pirkanmaan hyvinvointialueelta on kerrottu, että sama tilanne on eri puolilla Pirkanmaata, esimerkiksi Tampereella. Selitykseksi hyvinvointialueelta kerrotaan, ettei ruokailutila esim. Toimelassa enää kuulu hyvinvointialueen tiloihin eikä sitä siis voi käyttää yhteisruokailussa vaikka kotihoito voisikin edelleen auttaa ikäihmiset yhteisruokailuun. 

Ikäihmisten toimintakyky ja mieliala heikkenee ilman sosiaalista ateriointitilannetta. Tampereen vanhusneuvosto on saanut tarpeekseen selityksistä, miksi juuri tamperelaisten ikäihmisten palvelutaso on hyvinvointialueen järjestämisvastuulle siirtymisen jälkeen pudonnut. Tampereen vanhusneuvosto on kuullut omaishoidontuen heikennyksistä ja palvelukeskuskortin täyslopettamisesta. Joka viikko tuntuu joku toimittaja, ikäihminen tai omainen kertovan taas uusista heikennyksistä.

Hyvinvointialue harmonisoi palveluita alaspäin, mikä ei ole hyväksyttävää. Vielä pahempaa on kuitenkin hyvinvointialueen käyttämä määritelmä alueellisesta tasa-arvosta: tasa-arvoisuus ei ole sama asia kuin tasapäisyys eikä samanarvoiset palvelut tarkoita joka puolella samanlaisia palveluita. Eri puolilla Pirkanmaata on ikäihmisillä erilaiset palvelutarpeet. Tampere suurena kaupunkina tarvitsee sellaisia palvelumuotoja, joita ei pienemmissä kunnissa tarvita.

Hyvinvointialueen on petrattava tamperelaisten ikäihmisten palveluiden suhteen. Jatkuvien heikennysten tie ei ole oikea.

 

Lisätietoja:

Tampereen vanhusneuvoston puheenjohtaja

Marja Civill

[email protected]

p. 0400 132 584

Jaa sosiaalisessa mediassa