Luonnossa kohdatuilla eläinten ja linnunpoikasilla ei useimmiten ole hätää

Kevään ja kesän tullen orvoiksi luullut luonnonvaraisten eläinten poikaset huolestuttavat eläinten ystäviä. On kuitenkin tavallista, etteivät emot vietä koko aikaa poikastensa vieressä. Poikasella ei useinkaan ole hätää, kun sen annetaan olla rauhassa. Jos löydät luonnonvaraisen eläimen poikasen, älä koske eläimeen tai ota sitä mukaasi turhaan ellet ole varma, että eläimen emo on kuollut tai poikanen on välittömässä vaarassa. 

Linnut saattavat viipyä ruoanhakumatkalla useamman tunnin. Yksinäisen linnunpoikasen tilannetta pitää seurata pitempään, sillä usein vanhemmat ovat lähistöllä. Ikkunaa päin lentänyt lintu on saattanut saada lievän aivotärähdyksen, joka voi parantua, kun se saa levätä hetken suojassa rauhaisassa paikassa. Lintujen hyökkäily ihmisten kimppuun liittyy poikasten ja pesän puolustamiseen. Tällöin ihmisen tulisi muuttaa reittiään ja antaa linnuille enemmän tilaa. Pesät tulee jättää rauhaan. 

Kysy tarvittaessa neuvoja asiantuntijoilta

Jäniksen- ja oravanpoikaset voivat olla todella pieniä ja vastustamattoman söpöjä, mutta niihin ei saa koskea elleivät ne ole välittömässä vaarassa. Oravanpoikasen emo saattaa pelätä tulla paikalle, jos lähistöllä on ihmisiä. Paras tapa on seurata tilannetta ja ellei emoa näy noin parin tunnin kuluessa, voi neuvoa kysyä eläinsuojeluyhdistykseltä tai eläinsuojeluvalvojalta, joka on erikoistunut luonnonvaraisiin eläimiin.

Jos poikanen on eksynyt selvästi vaaralliseen paikkaan, kuten autotielle, sen voi siirtää turvallisempaan paikkaan lähettyville. Vältä kuitenkin eläimen turhaa käsittelyä. Eläimiin koskettaessa on hyvä käyttää hansikkaita.

Ole hätätapauksissa yhteydessä kunnaneläinlääkäriin tai poliisiin 

Apua tarvitseva eläin on toimitettava mahdollisimman pian asiantuntevaan hoitoon. Jos luonnonvarainen eläin on loukkaantunut, voit ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin tai poliisiin. Kunnaneläinlääkäri ottaa luonnonvaraisen eläimen vastaan maksutta. Yksityisiltä eläinlääkäriasemilta kannattaa ensin kysyä puhelimitse mahdollisuudesta tuoda luonnonvarainen eläin vastaanotolle.

Luonnonvaraisen eläimen ottaminen lemmikiksi on kiellettyä. Jos haluat auttaa luonnonvaraisia eläimiä ja seurata niiden elämää kotipihallasi, voit rakentaa esimerkiksi linnuille pönttöjä ja siileille pesiä.

Jaa sosiaalisessa mediassa