Työpaikoille jalkautuva suomen kielen tuki auttaa asiakkaita työllistymisen alkuvaiheessa

Tampereen kaupungin Kansainvälinen osaamiskeskus OSKE tarjoaa työpaikoille jalkautuvaa suomen kielen tukea asiakkailleen työllistymisen nivelvaiheessa. Työpaikoille jalkautuva suomen kielen tuki on yksilöllisesti räätälöityä tukea, jonka tarkoitus on tukea vieraskielisiä uuden työn alkuvaiheessa. Palvelun aikana suomen kielen opettaja tulee asiakkaan luokse tämän työpaikalle, ja suomen kielen tuki räätälöidään kyseisen työtehtävän ja työntekijän tarpeisiin. Säännöllisten tapaamisten aikana työntekijä, häntä ohjaava esihenkilö ja suomen kielen opettaja kartoittavat yhdessä työtehtävässä käytettävän ammattikielitaidon vaatimuksia ja suunnittelevat, kuinka työntekijä voi jatkossa toimia yhä enemmän suomen kielellä työtehtävissä.
Kuvassa opettaja Kinga Janatuinen-Rozsa ja Arnie.
Kuvassa suomen kielen opettaja Kinga Janatuinen-Rozsa ja hoiva-alalla työskentelevä Arnie.

Hoiva-alan vuorovaikutustilanteita harjoitellaan yhdessä

Yksi suomen kielen tukea työllistymisen alkuvaiheessa saanut on Arnie. Arnie oli opiskellut suomen kieltä jo Hong Kongissa asuessaan, mutta koki Suomeen muutettuaan, että suomen puhe- ja kirjakieli ovat hyvin erilaisia ja vaativat paljon harjoittelua. Hoitoalan ammattilaisena hän tuli suoraan työsuhteeseen Tampereen kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikköön. Työn ohessa Arnie on suorittanut hoiva-avustajakoulutuksen Tredussa ja suorittaa parhaillaan samassa oppilaitoksessa lähihoitajan opintoja oppisopimuksella.

Arnien työnantaja tarjosi hänelle puolen vuoden suomen kielen kurssin, mutta siinä oli vain 1,5 tuntia opiskelua kerran viikossa. Hänestä vaikeinta suomen kielen oppimisessa on pitkien sanojen ääntäminen ja yhdyssanat. Tähän tarpeeseen OSKEsta järjestettiin työpaikalle jalkautuvaa suomen kielen tukea. Suomen kielen opettaja Kinga Janatuinen-Rozsa tuki Arnieta reilun kolmen kuukauden ajan.

– Palvelu auttoi minua ymmärtämään suomen kieltä syvemmälle ja rakensi itseluottamusta puhua. Ope Kinga rohkaisee minua käyttämään kieltä aina ja luottavaisin mielin. Arvostan sitä niin paljon, Arnie kiittelee.

Arnie on kiitollinen siitä, että Kinga oli valmistellut materiaaleja liittyen juuri hänen opintoihinsa ja työtehtäviinsä. Tapaamisten aikana he keskittyivät eri kielenkäyttötilanteisiin Arnien työssä, esimerkiksi miten kohdataan asukkaita arjen eri tilanteissa tai miten hoitotoimenpiteet kirjataan työpaikan järjestelmään. Opintoihin liittyvien lääkelaskentatehtävien sanasto vaati myös hieman avaamista. Tapaamisten aikana käytettiin myös toiminnallisia menetelmiä, ja vuorovaikutustilanteita harjoiteltiin muun muassa Barbie-nukkejen avulla.

– Opettaja antoi minulle myös linkkejä, joista voin katsoa selkokielisiä ohjelmia. Ja vielä yksi on wikisanakirja, joka auttoi minua yhdistämään sanoja esimerkiksi verbejä. Suomen kieli on niin vaikea, mutta kaikki oppiminen vaatii kovaa työtä ja yritän parhaani joka päivä, Arnie kertoo.

Suomen kielen tukea uuden työn alkuvaiheeseen

Myös Maha on saanut OSKEn jalkautuvaa suomen kielen tukea. Tuen alkuvaiheessa Maha opiskeli työn ohessa lääketekniikkaa oppisopimuskoulutuksessa. Hän on oppinut suomea puhumalla suomalaisten kanssa esimerkiksi kaupassa ja lukemalla suomenkielisiä kirjoja. Maha koki tarvitsevansa tukea erityisesti puhekielen ja kieliopin kanssa.

– Sain tukea, kun olin apteekissa työskentelemässä lääketyöntekijänä ja opettaja auttoi minua kun ohjaaja perehdytti minut tehtäviin. Esimerkiksi ohjaaja kertoi kaikki asiat suomeksi ja ymmärsin ne mutta varmuuden vuoksi opettaja auttoi minua ymmärtämään vaikeita sanoja. Koin sen aikana, että suomen kielen tuesta oli minulle apua koska ymmärsin kaikki asiat selkeästi, Maha kertoo.

Maha sai suomen kielen tukea noin neljän kuukauden ajan. Hänen mielestä olisi hyvä, jos palvelu alkaisi jo vähän ennen ensimmäistä työpäivää.

– Esimerkiksi aikamuodot ja muita pieni kielioppi meidän kannattaa harjoitella opettajan kanssa kaksi päivää ennen työssäoppimista alkua, Maha ehdottaa.

OSKEn palvelut ovat tärkeä tuki maahan muuttaneille

OSKEssa on tarjottu työpaikoille jalkautuvaa suomen kielen tukea tammikuusta 2022 alkaen yhteistyössä Tredun ja Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palvelukokonaisuuden kanssa. Palvelusta on saanut apua työllistymisen alkuvaiheeseen jo lähes 60 OSKEn asiakasta. Jalkautuvaa suomen kielen tukea tarjotaan erityisesti uusien työsuhteiden alkuvaiheeseen, mutta sitä voi saada myös esimerkiksi työkokeilun alussa. Palvelua tarjotaan myös perehdytysprosessin tukena. Tyypillisesti palvelu kestää noin 2-3 kuukautta yhtä asiakasta kohden.

Asiakkailta ja työnantajilta saatu palaute on tärkeää palvelun kehittämisen kannalta. Palvelulle on ollut selkeä tarve, ja se on auttanut monia maahan muuttaneita uusiin työtehtäviin perehtymisessä ja pääsemään sujuvammin osaksi suomenkielistä työelämää.

Jalkautuva suomen kielen tuki on yksi tukimuodoista, joita Kansainvälinen osaamiskeskus tarjoaa. Osana Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategista ohjelmaa Kansainvälisen osaamiskeskuksen tehtävä on kehittää ja tarjota vieraskieliselle työvoimalle räätälöityjä palveluja.

Lue lisää jo olemassa olevista palveluista osoitteesta: https://www.tampere.fi/oske

Teksti: Tiina Jaatinen
Kuvat: Tiina Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa