Tampereella kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Tamperelaisilla on mahdollisuus tienata rahaa merkitsemällä Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle löytämiään lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja. Tampereen kaupunki hyödyntää tietoa haitallisten vieraslajien torjunnassaan.
Jättiputki
Kookkaaksi kasvava jättiputki on yksi haitallisista vieraslajeista.

Tampereen vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy touko-kesäkuun vaihteessa, kun kasvit alkavat kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen Tampereen kaupunki ryhtyy torjumaan löydettyjä lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymiä. Kyseessä on jo neljäs tempaus, jossa Tampere osallistaa kaupunkilaisia kaupunkiympäristön tiedonkeruussaan Crowdsorsa-mobiilipelin avulla.

– Muun muassa Tampereen vieraslajitilanne ja ongelman vakavuus, rajalliset omat resurssit ja kuntalaisten osallistamismahdollisuus saivat pilotoimaan mobiilipelin hyödyntämistä, toteaa Tampereen kaupungin ympäristöpäällikkö Kati Skippari.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on tänä kesänä käytössä  14 kunnassa ympäri Suomea.

Mobiilipelillä on kerätty dataa muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

Lisätietoja

Kati Skippari
Tampereen kaupunki, ympäristönsuojelu: Ympäristöpäällikkö
Puhelin:
050 521 5198
Toni Paju
Crowdsorsa: Toimitusjohtaja
Puhelin:
050 322 6263
Kuvat: Teija Ahonen
Jaa sosiaalisessa mediassa