Tilintarkastaja antaa kaksi muistutusta liikuntapalveluihin, liikuntapalvelujen toiminta uudistetaan

Tilintarkastaja antaa kaksi muistutusta eikä puolla vastuuvapauden myöntämistä liikunta- ja nuorisojohtajalle, sivistyspalveluiden palvelualueen johtajalle eikä sivistys- ja kulttuurilautakunnalle. Liikuntapalveluiden toiminnan uudistaminen sekä korjaavat toimet on jo aloitettu palvelualueella.

Tilintarkastaja on tarkastanut Tampereen kaupungin tilit ja toteaa, että hallintoa on hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti ja esittää vastuuvapauden myöntämistä. Poikkeuksena tähän ovat liikuntapalveluista tilivelvolliset, joille tilintarkastaja antaa kaksi muistutusta: yhden siitä, että liikunta -ja nuorisojohtaja on ylittänyt toimivaltansa ja toisen siitä, että liikuntapalveluissa on sisäisen valvonnan järjestämisessä sekä esihenkilövalvonnassa ollut merkittäviä puutteita. 

Tilintarkastajan havaintojen taustalla ovat kaupungin omat, sisäiset selvitykset.

- Hakametsän jäähallissa esiin tulleiden selkeiden väärinkäytösten vuoksi halusimme perusteellisesti selvittää liikuntapalveluiden toimintaa ja sisäisen valvonnan toteutumista. Tilintarkastajan havainnot perustuvat näihin sisäisiin selvityksiin, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Tilintarkastaja katsoo, että liikunta- ja nuorisojohtaja on ylittänyt toimivaltansa myöntäessään liikuntapalveluiden vapaakortteja kaupungin henkilöstölle, luottamushenkilöille sekä muille henkilöille. Sisäisen valvonnan sekä esihenkilövalvonnan merkittävät puutteet koskevat hankintojen valvontaa, sopimusten ajantasaisuuden seurantaa, osakeyhtiöille myönnettyjä projektiavustuksia sekä liikuntapalveluiden vapaakorttien myöntämisen valvontaa. Liikuntapalveluissa on havaittu säännösten vastaista toimintaa: muun muassa hankintojen kilpailutuksia on laiminlyöty, osa sopimuksista ei täytä voimassa olevaa lainsäädäntöä ja projektiavustuksia on myönnetty osakeyhtiöille ilman asianmukaisia perusteita. Poliisi tutkii Hakametsän jäähallin jäävuorojen ohimyyntiä.  

Seuraavaksi kaupungin tarkastuslautakunta hankkii asianomaisilta selityksen sekä kaupunginhallitukselta lausunnon näihin muistutuksiin liittyen. Kun selitykset on saatu sekä asianomaisilta että kaupunginhallitukselta, asia etenee valtuuston päätettäväksi. Vastuuvapaudesta päättää kaupunginvaltuusto, todennäköisesti kesäkuun kokouksessa. 

 

Liikuntapalveluiden toimintatapojen ja käytänteiden uudistaminen on aloitettu ja uudistukset jatkuvat

 

Sisäisten selvitysten perusteella liikuntapalveluiden toimintatapojen uudistus on jo alkanut ja sitä jatketaan. Esihenkilöt ovat saaneet koulutusta esihenkilötyön vahvistamiseksi ja hyvän hallinnon palauttamiseksi. Koulutusta on annettu muun muassa laskujen tarkastamisprosesseista sekä avustusten myöntämisestä. Myös sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätösvallan delegoinnit projektiavustusten myöntämisen osalta on korjattu ja vapaakorttikäytäntö on lopetettu.

Uudistukset jatkuvat muun muassa hankinta- ja sopimuskäytäntöjen ajantasaisuuden ja lainmukaisuuden varmistamisella sekä sisäisen valvonnan käytäntöjen vahvistamisella. Lisäksi esihenkilöiden osaamista vahvistetaan kaikkien esihenkilövelvollisuuksien osalta ja kaupungin avustustoiminnan periaatteiden tarkentamista jatketaan edelleen avustusten tarkoituksenmukaisuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Myös avustusten käytön valvontaa tullaan tehostamaan.

Sisäisen valvonnan puutteiden epäillään mahdollistaneen vakavampia väärinkäytöksiä, joista Tampereen kaupunki on tehnyt tutkintapyynnön poliisille.  Kaupungin tekemä tutkintapyyntö koskee epäilyä Hakametsän jäähallien vuorojen myynnistä ohi virallisen varausprosessin. Jo tähän mennessä selvityksen perusteella ilmenneiden seikkojen vuoksi käytänteitä ja toimintatapoja on uudistettu myös Hakametsän hallissa.

 

 

 

Lisätietoja

Juha Yli-Rajala
Konsernijohtaja
Puhelin:
040 743 6356
Jaa sosiaalisessa mediassa