Asukkaat kutsutaan ideoimaan rauhallisen liikenteen naapurustoja Härmälään ja Rantaperkiöön  

Härmälässä ja Rantaperkiössä on tarkoitus kokeilla vuonna 2023 rauhallisen liikenteen naapurusto -mallia. Tampereen kaupunki kutsuu alueen asukkaita mukaan ideoimaan ja kommentoimaan kokeilun toimenpiteitä Perkiönpuistoon 26.4.2023 keskiviikkona klo 16-18. Paikalle voi piipahtaa itselleen sopivaan aikaan. Tilaisuudessa on mukana myös Tampereen Ratikka.

Väliaikainen kokeilu syksyllä

Rauhallisen liikenteen naapurusto on malli, jonka avulla on tavoite vähentää autoliikennettä tonttikaduilla, jotta asukkaat voivat kävellä ja pyöräillä kotikadulla turvallisesti. Katuympäristössä olisi varattu myös turvallisia paikkoja oleskelulle ja leikille.  Härmälässä ja Rantaperkiössä tavoitteena on testata mallia pienillä kokeiluilla, esimerkiksi läpiajoliikenneteen esteillä, kasvillisuudella tai katutaiteella tai jalankulun ja pyöräliikenteen oikoreiteillä. Kokeilujen tarkat paikat ja toteutustavat halutaan suunnitella yhdessä Härmälän ja Rantaperkiön asukkaiden ja muiden alueella liikkuvien kanssa.

Tavoitteena on toteuttaa väliaikaiset ratkaisut liikenteen rauhoittamiseksi tulevan syksyn aikana. Asukkaat pääsevät tämän jälkeen kertomaan näkemyksensä kokeilujen toimivuudesta.

Asukaskysely nosti esille haastavat paikat

Maalis-huhtikuussa avoinna olleeseen asukaskyselyyn saatiin 246 vastausta.

Suurin osa vastaajista piti ajoneuvoliikenteeseen ja ajonopeuksien rauhoittamiseen vaikuttavia toimenpiteitä hyvinä. Asukkaat nostivat kehittämiskohteiksi kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteet, läpiajoliikenteen vähentämisen, ajonopeuksien pienentämisen ja koulumatkojen turvallisuuden parantamisen. Monet vastaajat korostivat, että Härmälän alueella ajetaan ylinopeutta ja kadunvarsipysäköinti aiheuttaa haittaa. Vastaajat toivoivat hidasteita, korokkeita ja muita rakenteellisia esteitä joillekin läpiajokaduille. 

Kysely nosti esille myös asukkaiden huolet liittyen rauhallisen liikenteen naapuruston mallin soveltamiseen. Joka viides kyselyyn vastanneista ei nähnyt tarvetta läpiajoliikenteen rauhoittamiselle. Vastaajat olivat huolissaan ajoreittien tai pysäköinnin vaikeutumisesta sekä autoilun siirtymisestä pienemmille kaduille, joilla ei ole liikennevaloja, jalkakäytäviä tai suojateitä.

Rauhallisen liikenteen naapurusto -mallin asukastilaisuus

  • Keskiviikkona 26.4. klo 16–18 Perkiönpuistossa
  • Vappumunkkitarjoilu!

Lisätietoja

Heljä Aarnikko
Rauhallisen liikenteen naapurusto: Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 806 4917
Laura Lettenmeier
Asukastilaisuus: Vuorovaikutussuunnittelija
Puhelin:
040 648 7686
Teksti: Laura Lettenmeier
Kuvat: Jukka Salminen
Jaa sosiaalisessa mediassa